Mijlpalen ontwikkeling sociale contacten

 In mijlpalen

Mijlpalen in de ontwikkeling van de sociale contacten

Wanneer ontstaat de hechting tussen ouder en kind, neemt de eenkennigheid van kinderen af, beginnen contacten met opa en oma te ontstaan en gaan kinderen met andere kinderen spelen?

De mijlpalen in de ontwikkeling van de sociale contacten van baby, dreumes, peuter en kleuter is in onderstaand schema weergegeven.

Leeftijd

Omschrijving sociale contacten

0-10 maanden

  • Het kind heeft vrijwel alleen contact met de ouders, voelt zich één met de ouders. In deze fase is sprake van een algemene gerichtheid op mensen.

7-10 maanden

  • De ontwikkeling van de eenkennigheid. Hechting tussen ouder en kind ontstaat.

13 maanden

  • Het kind gaat zich opnieuw richten op anderen, eenkennigheid neemt af
  • Contacten met anderen volwassenen (opa en oma) ontstaan en beginnend contact met andere kinderen. Het kind gaat zich ook hechten aan anderen en kan zich hier ook veilig voelen.

2 jaar

  • Het contact met andere kinderen neemt toe . Het kind speelt nog niet echt samen, maar doet zijn activiteit ‘naast’ anderen. Hij ervaart dat andere kinderen ‘lastig’ kunnen zijn en hem hinderen bij het spelen van zijn spel.

3 jaar

  • Het contact met andere kinderen en volwassenen ontwikkelt zich steeds beter. Het kind gaat al beter samenspelen. Door het contact en spel met andere kinderen en in andere situaties (crèche), ervaren de kinderen dat elders andere regels kunnen gelden.

4 jaar

  • Op deze leeftijd leert het kind echt spelenderwijs sociaal gedrag. Fantasie- rollenspellen gebeuren veel.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen