Nachtangst

 In Column

Tijn heeft sinds een aantal maanden last van Pavor Nocturnus, oftewel ‘nachtangst’. Een onschuldig slaapprobleem, maar wel één die diepe indruk maakt.

Als Tijn zo’n aanval heeft lijkt hij wakker, hij heeft zijn ogen open, maar is het niet. Hij huilt, gilt, schopt, slaat en gooit met dingen. Te troosten of te kalmeren is hij niet. Niks helpt: op schoot nemen, wiegen, rondlopen, naar buiten kijken, liedjes zingen. Het verandert helemaal niets, of verergert het juist. Zelfs Beer gooit hij kwaad weg. Het enige wat we kunnen doen is machteloos toekijken, zorgen dat hij zich niet bezeerd en wachten tot het over is. Dat kan na tien minuten zijn, maar ook pas na een uur.

Het stopt altijd plotseling. Opeens pakt hij zijn beer en is hij stil en rustig. Hij wil weer op schoot en lekker bij je liggen. Na enige tijd valt hij in slaap en de hele nacht hoor je hem niet meer. Hij schijnt er zelf niks van te merken. Kinderen die je het kan vragen, kunnen zich er de volgende dag niets van herinneren.

Nachtangst is een slaapprobleem dat voornamelijk bij kinderen voorkomt. Het is onduidelijk waardoor het precies ontstaat. Waarschijnlijk heeft het te maken met de rijping van de hersenen. Nachtangst kom altijd in het begin van de slaap voor, tijdens de NON-REM slaap, als een kind uit de diepe slaap wordt gewekt. Het gaat niet om een nachtmerrie, want deze komen juist later in de nacht voor, tijdens de REM-slaap. Er wordt niet aangeraden het kind wakker te maken, omdat dit tot meer angst en desoriëntatie kan lijden*

Spanningen, koorts of slaapgebrek kunnen een aanval uitlokken. Dit zien we duidelijk bij Tijn. Hij krijgt vaak een aanval na een drukke dag of als hij weinig heeft geslapen. Het is als ouders verschrikkelijk om te zien. Je kan niet doen wat je graag wil doen, namelijk troosten, knuffelen en geruststellen. Je voelt je geheel machteloos.

Gelukkig weten we nu wat het is. Dit helpt om zelf rustig te blijven. We proberen het te voorkomen door hem na anderhalf uur slapen even wakker te maken, en dit lijkt te helpen. En als hij toch een aanval krijgt, dan doen we dat knuffelen daarna dubbelop.

Bronnen: wikipedia.org/wiki/Nachtangstkinderneurologie.eu/ziektebeelden/slaap/pavornocturnus

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0