Column

Kinderen met autisme en toch tijd voor jezelf, het gezin en werk!

Column

Een kind met autisme

Mijn naam is Myranda Smeelen. Ik ben ervaringsdeskundige moeder van 2 prachtige kinderen, beide met een Autisme-Spectrum-Stoornis en eigenaar van www.unieke-moeders.nl. Voor unieke-moeders.nl heb ik trainingen ontwikkeld. Trainingen om ondernemende moeders met meer passie en succes hun bedrijf te laten runnen in combinatie met de uitdagende rol als moeder van een kind met autisme. Met als doel: meer vrije tijd en financiële ruimte, kortom met minder moeite meer omzet. Momenteel ben ik naast het geven van trainingen een boek aan het schrijven.

Vanaf nu ga ik elke maand een column schrijven voor kijkopontiwkkeling.nl. Hopelijk ga ik je motiveren en helpen om gezonder en vooral bewuster te worden van het belang van een goede investering in je tijdsbesteding en je energietoevoer voor je eigen ontwikkeling. Zodat je als ouders (begeleiders) gezonder, stressarmer en meer balans in je eigen leven integreert. Dit positieve domino-effect zal in het gezin doorwerken, wat je kind met autisme (of andere specialisatie) ten goede komt. Een stevige basis om een kind in zijn ontwikkeling een zeer goede start te geven, waar een leven lang op gebouwd kan worden.

Diagnose autisme

Onze zoon kreeg in 2001 de diagnose ‘autisme’ met een zeer slecht toekomstperspectief. Daardoor ontdekte ik dat deze slechte prognose voor hem, mij uiteindelijk veel kracht en moed gaf. Zoveel kracht zelfs, dat ik geheel in de materie autisme ben gedoken en ik (de voor mij) belangrijkste onderwerpen heb gesorteerd om onze zoon optimaal te kunnen begeleiden en laten ontwikkelen. Dat is (niet bescheiden) goed gelukt. Dit effect is ook waarneembaar bij onze dochter. Deze ervaring inspireerde mij om ook anderen te helpen. Na diverse opleidingen w.o. bedrijfspsychologie, life coaching, stressmanagement, timemanagement, marketting en i.o. voor psychosociaal counselor, is www.unieke-moeders.nl ‘geboren’. Hier komt mijn professionele- en ervaringsdeskundigheid als ‘bagage’ samen.

Opvoeding- en omgevingsfactoren

Veel onderzoeken en methoden zijn gericht op het kind met een ASS. Nog (te) weinig op de opvoeding en leef- of omgevingsfactoren en de effecten van het hebben van een kind met een ASS op zijn/haar ouders. Naar mijn optiek is deze factor van heel groot belang. Je kunt van alles willen als professional, maar als de ouders de gegeven informatie niet verwerken of verweven in hun gezin dan zal het veel minder effect hebben op de ontwikkeling van hun kind. Het gaat om de combinaties en wisselwerking van de individuen in het gezin, waardoor je disbalans kunt herstellen. Ouders willen het beste voor hun kind, vaak ten koste van zichzelf. Ontspanning, samenwerken, plezier en kennis over energie en tijd, aanleren van communicatievaardigheden spelen hierbij een belangrijke rol. Met de methode die ik hanteer voorkom je veel problemen en bespaar je tijd en energie. Een preventieve aanpak. Je pakt de oorzaak bij de aanzet aan en minimaliseert de negatieve gevolgen. Doordat het een gezonde aanpassing is van je leef-en gedachtenpatroon is het geschikt voor iedereen. Ik zal in mijn column ook praktische (en soms confronterende) voorbeelden geven en tips.

Wil je mij persoonlijk mailen voor vragen, suggesties of tips dat kan via [email protected]

Ik hoop als inzichtbrenger jouw leven te vergemakkelijken of je bewust te maken van jouw input als individu en opvoeder op je kind, je gezin en je nabije omgeving. Ook de andere ‘gezinsondersteuners’ zullen aan bod komen. Denk aan leerkrachten en hulpverleners. En ik hoop bij te dragen aan begrip en erkenning in de maatschappij voor dit ‘marathon-ouderschap’, als ouder van een kind met ASS.

Een leven vol geluk, gezondheid en succes maar vooral voldoening is mijn wens voor jou.

Tot snel,
Myranda

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties