Geboorte broertje of zusje

 In Column

Hoera, daar is mijn zusje!

Wanneer je een tweede kindje verwacht, wil je je oudste kind daar natuurlijk zo goed mogelijk op voorbereiden of er bij betrekken. Dit laatste hebben wij gedaan! Eerst hebben we het idee besproken met onze verloskundige. Ook zij vond het een prima idee, omdat Lian gezien haar leeftijd (4 jaar) nog weinig angst en gêne kende.

We lazen met haar de gebruikelijke boekjes en namen haar mee naar alle controles zodat ze haar zusje kon horen en zien groeien! Ik legde haar uit hoe een bevalling zou gaan en al snel lag ze met haar pop onder haar rok op de bank te puffen en haalde dan vol trots haar baby tevoorschijn! Wel maakte ik haar duidelijk dat mama veel kramp en ook pijn zou krijgen maar dat dit er nu eenmaal bij hoorde want tja haar zusje moest er toch uit nietwaar?! Ze vertelde me lief dat ik dan wel in haar handje mocht knijpen.

Op aanraden van de verloskundige bekeken we met Lian foto’s en filmpjes van bevallingen, zodat ze kon zien wat haar te wachten stond en ze niet zou schrikken als haar zusje onder het bloed en huidsmeer ter wereld zou komen. Ook hier reageerde ze nuchter op want “daar hadden papa en mama dat badje toch voor”?! Mijn ouders hadden we gevraagd als achterwacht voor het geval er iets mis mocht gaan of als Lian zich zou bedenken en toch niet bij de bevalling zou willen blijven, want het is natuurlijk geen verplichting. Toen ’s nacht de weeën begonnen, hebben we haar laten slapen maar tegen de ochtend (toen de verloskundige kwam) werd Lian wakker en ze vroeg of haar zusje al onderweg was. Ze keek het allemaal eventjes aan, praatte wat met de stagiaire, aaide over mijn wang en ze vertelde dat ze nog wel even beneden ging puzzelen.

Toen de persweeën begonnen, kwam Lian naar boven en ze zei verrast dat ze het hoofdje al kon zien ! Een paar minuten later werd haar zusje Nika geboren en Lian danste rond het voeteneind van het bed en riep: “Hoeraaaa, daar is mijn zusje”!! De geboorte van je kind is op zich al een onvergetelijke gebeurtenis, maar dit maakte het voor mij extra bijzonder!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen