Vitamines ondersteunen ontwikkeling kind

 In Artikel

Deze vitamines ondersteunen de groei en ontwikkeling van je kind

Terwijl kinderen groeien, ontwikkelen ze zich ook op motorisch en sociaal-emotioneel gebied. Zo verandert een afhankelijk kind steeds meer in een onafhankelijk individu. Bepaalde vitamines zijn in dit proces onontbeerlijk. Als ouder kun je de fysieke groei en mentale ontwikkeling van je kind ondersteunen door te zorgen dat het de juiste vitamines binnenkrijgt. Welke vitamines zijn van extra belang voor de ontwikkeling van je kind?

vitamines ontwikkeling kind
Foto gemaakt door Filip Mroz on Unsplash

Voldoende dagelijkse hoeveelheid

Kinderen hebben bepaalde voedingsstoffen nodig die hun groei en ontwikkeling ondersteunen. Denk daarbij aan gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Elke vitamine ondersteunt een bepaald onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Deze stoffen zijn natuurlijk uit voeding te halen, maar het is niet altijd eenvoudig om een kind elke dag dusdanig goed te laten eten dat het alle noodzakelijke vitamines en mineralen binnenkrijgt. Daarom kun je de voeding eventueel aanvullen met zuivere supplementen van bijvoorbeeld Nutribites.

De hersenen

De hersenen van een kind ontwikkelen zich door elke dag ervaringen en indrukken op te nemen en te verwerken. Door veel te zien en te leren, wordt het oplossend vermogen in verschillende situaties gestimuleerd. Ook op sociaal-emotioneel vlak is de ontwikkeling een leerproces. Vanaf ongeveer het vierde levensjaar gaan kinderen steeds beter begrijpen dat iedereen anders is, en dat zij uit al die verschillende mensen hun eigen vrienden kunnen kiezen.

Informatieverwerking, concentratie en geheugen

Om dit alles in goede banen te leiden, is een goed geheugen, leervermogen en een bepaalde mate van concentratie van belang. Vitamines B hebben een positief effect op het geheugen en concentratievermogen, en dan met name B5 en B11. Vitamine B helpt daardoor informatieverwerking te ondersteunen. Het is tevens raadzaam om een kind extra visolie te geven. Visolie bevat omega-3, wat betrokken is bij zowel de hersenontwikkeling als verschillende hersenfuncties. Visolie zijn dus bouwstenen voor de hersenen die een kind goed kan gebruiken.

Energie

Kinderen bewegen de hele dag door. Ze spelen en knutselen, en ontwikkelen op die manier hun motoriek. Al dat bewegen vergt veel energie, en het is daarom belangrijk om het energieniveau van een kind op peil te houden. Vitamines B2,B3, B5, B11, B12 en C geven energie, en gaan vermoeidheid tegen. Vitamine C is tevens belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Het zit onder andere in groente, fruit, bessen en aardappelen. Voor een extra energieboost kun je je kind magnesium en ijzer geven. Dat krijg je door het eten van onder andere groene bladgroenten en peulvruchten.

Botten en tanden

Vanaf ongeveer het vijfde levensjaar beginnen kinderen met het wisselen van de tanden. Melktanden en kiezen raken los en worden vervangen door een permanent gebit, dat ze hun hele leven behouden. Het is van essentieel belang dat een kind de juiste vitamines krijgt om de groei van sterke tanden en kiezen te bevorderen. Daarbij zijn vitamine C en D belangrijk. Vitamine C ondersteunt collageenvorming, waardoor het tandvlees gezond blijft. Vitamine D versterkt de botten, en daarmee ook het gebit. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen door het lichaam, en calcium is een belangrijke bouwsteen voor tanden en kiezen. Vitamine D wordt verkregen door zonlicht. In de wintermaanden is een aanvulling met supplementen raadzaam.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0