Stimuleren sociaal-emotionele ontwikkeling baby

 In Tips

Hoe stimuleer je de sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby?

In het eerste levensjaar wordt de basis gelegd voor een stabiele sociaal-emotionele relatie voor de rest van het leven van jouw baby. Eerst is de baby nog passief in het contact leggen met zijn omgeving en reageert puur instinctief. Niet veel later gaat jouw baby actief contact maken met mensen door bewust te lachen, geluidjes en oogcontact te maken. Uiteindelijk kan jouw baby zelfs al emoties herkennen en zelf non-verbale grapjes maken.

Spelletjes om de sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren

Hechting speelt een belangrijke rol binnen de sociaal-emotionele ontwikkeling. Door veel te knuffelen, te spelen, te praten en zingen met jouw baby, stimuleer je automatisch en gedurende de hele dag de sociaal-emotionele ontwikkeling en bevorder je het hechtingsproces. De baby leert van jouw nabijheid, warmte en genegenheid door te kijken, uit te proberen en te imiteren.

  • Veel knuffelen, spelen, zingen en praten met jouw kind is goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling.
  • Als de baby op jouw schoot ligt of op de commode kan je ‘grappige’ gesprekjes voeren. Maak gekke geluiden, trek vreemde bekken en zorg ook voor momenten van rust, zodat jouw kind terug kan ‘praten’.
  • Zing spelletjes of rijmpjes zoals ‘klap eens in je handjes’.
  • Bouw een vast moment op de dag in jullie samen knuffelen en kietelen en als jouw baby wat ouder is ‘stoeien’. Kan jouw kind jou ook al een beetje kietelen? Samen kietelen en stoeien versterkt de band met elkaar.
  • Zodra jouw baby kan kruipen is het geweldig om achter elkaar aan te kruipen, ‘vangspelletjes’ te spelen of hele simpele verstopspelletjes.
  • Doe allerlei dierengeluiden na en snuffel eventueel ook rond als een hond of waggel als een pinguïn. Jouw baby zal in het begin de geluiden en gebaren nog niet na kunnen doen, maar je staat versteld hoe snel jouw kind bepaalde dingen al oppakt.
  • Leer jouw baby te klappen, te zwaaien, duim omhoog te steken en andere gebaren. Bouw de gebaren in op vaste momenten van de dag en herhaal dit continue. Jouw kind zal de gebaren al vrij snel begrijpen en later ook zelf kunnen toepassen.

Omdat veel spelen en praten goed is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, stimuleren bijna alle spelletjes beschreven op deze website de sociaal-emotionele ontwikkeling. Zie daarom dan ook de spelsuggesties ‘spraak en taal stimuleren baby’, ‘motorische vaardigheden stimuleren baby’ en ‘cognitieve vaardigheden stimuleren baby’.

Kennis: Hoe verloopt de sociaal-emotionele ontwikkeling?

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0