Stimuleren taalontwikkeling baby

 In Tips

Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je baby?

De taalontwikkeling van baby’s start direct na de geboorte. Naast het leren van woorden is ook het leren over lichaamstaal een belangrijk onderdeel van de spraak- en taalontwikkeling. Baby’s moeten het eerste jaar verschillende gezichtsuitdrukkingen leren te interpreteren, maar ook allerlei gebaren zoals van blijdschap de armen in de lucht gooien of de schouders ophalen.

Spelletjes om de spraak en taal te stimuleren 0 – 6 maanden

Onderstaande spelletjes lenen zich uitstekend voor baby’s tot 6 maanden, maar kunnen vaak ook nog erg leuk en goed zijn voor baby’s van 6 – 12 maanden of ouder!

  • Knuffel-, wieg-, en slaapliedjes zijn erg goed voor de taalontwikkeling en al heel geschikt om de eerste drie maanden mee te beginnen. Herhaling is erg goed voor kinderen en je kan een slaaplied goed inbouwen in het ritueel van naar bed gaan.
  • Leg jouw baby in ruglig in de box of op jouw schoot en benoem de lichaamsdelen bij het aanraken of stel steeds de vraag: ‘Waar zijn jouw wangen?’, ‘waar is jouw neus?’, ‘waar is jouw mond?’ Dit spelletje kan je bij elke verschoonbeurt op de commode toepassen en je kan dit spelletje extra aantrekkelijk maken door jouw kindje de ‘kietellach’ te geven.
  • Het is erg leuk op het moment dat jouw stem anders klinkt. Dit kan je doen door de oortjes van jouw baby zachtjes met de handpalmen af te sluiten of door een wc-rol te praten! Kan jouw baby ook geluiden maken door de wc-rol?
  • Speel met gezichtsuitdrukkingen en jouw stem. Ook dit spel kan je met jouw baby in ruglig op de commode of als hij wat ouder is door hem voor je neer te zetten op de grond spelen. Praat zacht en lief, wat harder en kijk boos, praat snel en heel langzaam, heel overdreven met grote ogen en wijde mond of praat als Donald Duck. Jouw baby kan al heel snel na de geboorte allerlei gezichtsuitdrukkingen na doen en later met allerlei keelgeluiden reageren op jou!
  • Lees veel voor aan jouw baby. Je kan hier al met 3 maanden mee beginnen. Er zijn in de bibliotheek heel veel simpele prentenboeken met één simpel plaatje zoals een bal of een poes. Veel gemeenten stimuleren het lezen door de mogelijkheid aan te bieden om gratis lid te worden van de bibliotheek. Maak hier gebruik van!
  • Volg een cursus babygebaren met jouw kind. Taal wordt eerder geleerd door dit te ondersteunen met gebaren. Door babygebaren kunnen veel baby’s voordat zij het eerste woordje uitspreken al een aantal gebaren en op deze manier beter duidelijk maken wat zij willen. Dit kan een hoop frustratie voor ouder en kind besparen! Overal in het land worden cursussen babygebaren aangeboden.

Let op: Veel van de spelletjes beschreven op deze pagina kan je ondersteunen door hierbij te praten en/of te zingen. Door veel te praten met jouw kind tijdens het spelen stimuleer je dus spelenderwijs de taalontwikkeling!

Spelletjes om de spraak en taal te stimuleren 6 – 12 maanden

Onderstaande spelletjes lenen zich voor kinderen van 6 tot 12 maanden, maar zijn in sommige gevallen ook nog aantrekkelijk voor jongere baby’s en zeker nog voor de dreumes tot 2 jaar.

  • Blader door tijdschriften of simpele boekjes met jouw baby en benoem alles wat je ziet. Betrek jouw (oudere) baby door steeds te vragen: ‘Is dit een hond?’. Op een gegeven moment zal jouw kind ‘ja’ of ‘nee’ kunnen knikken of zelfs kunnen antwoorden.
  • Speel het commandospel. Oudere baby’s kan je al gerichte opdrachtjes geven en hier bewust mee oefenen: ‘geef mij eens de bal’, ‘pak eens jouw knuffel’, ‘stop de knuffel in de doos’.
  • Samen met jouw baby onder een deken liggen en ‘spannende’ verhaaltjes vertellen of al zijn lichaamsdelen aanraken en benoemen. Een zaklamp maakt het spel nog spannender. Ja kan ook eens een boekje op deze manier samen lezen, of jouw kind een voorwerp laten zoeken onder de deken. Vraag steeds aan jouw kind ‘waar is de…?’
  • Leer jouw baby termen als ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’. Dit kan je doen door jouw baby een speeltje of ander voorwerp te geven en op speelse wijze ‘alsjeblieft’ te zeggen. Stimuleer jouw kind om het weer terug te geven ‘dank je wel’ te zeggen. Waarschijnlijk kan je kind deze termen nog niet zelf gebruiken, maar zal ze zeker begrijpen en als hij wat ouder is opeens gaan toepassen!
  • Uiteraard is veel lezen (elke dag minstens 15 minuten) zeer goed voor de taalontwikkeling. Ook is het leuk om samen met jouw kind in ‘zoekboeken’ te bladeren. Vraag steeds aan jouw kind: ‘waar is…?’, of wijs iets aan in het boek en vraag: ‘is dit een…?’.

Kennis: Hoe verloopt de spraak- en taalontwikkeling?

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0