Oorzaken eetproblemen dreumes of peuter

 In Artikel

Meest voorkomende oorzaken van eetproblemen

Vaak ontstaan tussen het eerste en tweede levensjaar eetproblemen bij kinderen. Ouders kunnen erg ongerust worden over het eetgedrag van hun kind en zich afvragen of het kind wel voldoende eten binnen krijgt. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van eetproblemen?

De eetproblemen die in dit artikel behandeld worden zijn eetproblemen bij kinderen die normaal groeien en gezond zijn. Eetproblemen als gevolg van ernstige medische oorzaken worden niet behandeld. Verder lezen? Lees ook het artikel met tips bij eetproblemen bij kinderen en het boek  Ik lust dat niet voor nog veel meer tips en inzichten bij eetproblemen kinderen.

Boekentips eetproblemen kinderen:

  1. Ik lust dat niet, V. de Beule
  2. Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen, L. van den Engel-Hoek
  3. Kleine eters, peuters en kleuters met eetproblemen, E. Hofman
  4. O jee, ik eet, eetboek voor kinderen met autisme, K. den Dekker
  5. De gezonde mama gids, J. Cnops
  6. Eet als een expert-mini, R. Demeyer
  7. Peutermama’s, S. Pypaert

1. Dreumes en peuter groeit minder hard

Een kind groeit in het eerste levensjaar het meest explosief. De groei neemt in het tweede jaar af en wordt gelijkmatiger. Om te kunnen groeien is energie (calorieën) nodig en jouw dreumes of peuter heeft dus na het eerste levensjaar simpelweg wat minder voedsel nodig.

2. Ontstaan van eigen wil

De leeftijdsfase van een dreumes en peuter kenmerkt zich door de ontwikkeling van een eigen identiteit en wil. Kinderen hebben vaak al snel door dat het (niet) eten als een geweldig machtsmiddel ingezet kan worden. Zij voelen haarfijn aan dat zij een bepaalde reactie kunnen uitlokken bij hun ouders door niet te eten. Omdat ouders het eten vaak erg belangrijk vinden, kan al snel een strijd ontstaan tussen ouder en kind.

3.Te veel indrukken

Vaak heeft een dreumes en peuter rust nodig om goed te kunnen eten. Als het kind nog te vol is van allerlei indrukken van de dag of als er tijdens het eten nog te veel afleiding is (radio, televisie, speeltjes), gaat het eten vaak minder goed.

4.Te moe

Kinderen kunnen na een actieve dag of door pas heel laat aan tafel te gaan, te vermoeid zijn om nog goed te kunnen eten. Een dreumes wordt door vermoeidheid vaak hangerig en dreinerig en dit maakt het eten er vaak niet makkelijker op. Je ziet dit probleem vaak ontstaan bij peuters die het middagslaapje niet meer nodig hebben en richting einde van de dag steeds vermoeider raken.

5. Eigen smaak en kieskeurigheid

Kinderen ontwikkelen na het eerste levensjaar steeds meer een eigen smaak en worden kieskeuriger. Kinderen krijgen minder potjes en/of gepureerd voedsel en gaan steeds vaker met de pot mee eten. Hierdoor komen zij automatisch in aanraking met andere smaken en vormen van eten. Wanneer er voldoende eten is, is kieskeurigheid een normaal mechanisme. Op het moment dat je (kleine) maag al redelijk gevuld is, zal een kind over het algemeen het meest lekkere als eerst uitkiezen.

6. Ziekte

Weinig eetlust kan een voorbode zijn voor ziekte. Griep en verkoudheid bij kinderen gaan vaak gepaard met perioden van minder eten. Ook kunnen tandjes die doorkomen, (chronisch) ontstoken keel- en neusamandelen en obstipatie de eetlust verminderen.

7. Aanleg

Een kind kan ook in aanleg een matige eter zijn. Kinderen eten over het algemeen niet meer dan zij nodig hebben. Op het moment dat zij een verzadigd gevoel hebben, zullen zij automatisch stoppen met eten. Helaas raken mensen dit oermechanisme op later leeftijd kwijt, waardoor overgewicht kan ontstaan.

Lees ook:

Het artikel: Tips voor een dreumes of peuter die niet eet

Extra ondersteuning nodig?

Maak jij je zorgen over het eetgedrag van jouw kind en vraag jij je af of hier een medische oorzaak aan ten grondslag ligt? Vraag jij je af of jouw kind wel voldoende gezond eten binnen krijgt en heb je behoefte aan tips en ondersteuning om jouw kind meer te laten eten? Neem dan contact op met één van de deskundigen van Kijk op Ontwikkeling of een professional bij jou in de buurt.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0