Een kind met pseudokroep

 In Artikel

Regelmatig werd ik vroeger ’s nachts wakker gebeld door ongeruste ouders met een benauwd kind. Vaak kon ik de diagnose via de telefoon al stellen als ik op de achtergrond hoorde dat het kindje moeite had met inademen en een kenmerkende blafhoest had: als een zeehondje. Het advies was dan rustig met het kind in de badkamer te gaan zitten en alle warm water kranen open te zetten, opdat er veel stoom ontstond. Ondanks of dank zij? dit advies ging het als ik na een kwartiertje arriveerde bijna altijd al een stuk beter.

Wat is pseudokroep?

Het is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen, waarbij zwelling optreedt van de slijmvliezen die de keel en het strottenhoofd inclusief de stembanden bekleden. Die zwelling maakt de toegang tot de luchtwegen nauwer. Deze aandoening treedt meestal op tussen een half jaar en een jaar of zes. Ook ouderen maken de kwaal geregeld door, maar omdat het strottenhoofd bij hen veel groter is blijft het bij hoesten en een hese stem en is er vrijwel nooit benauwdheid.

Wat zijn de verschijnselen van pseudokroep?

Er ontstaat een typische blafhoest, vaak is er een hees stemmetje en de inademing is bemoeilijkt, soms piepend (anders dan bij astma waar dat juist bij de uitademing is) en er is meestal geen koorts, hooguit wat verhoging tot 38°. Het kind maakt geen al te zieke indruk. Het begint vaak in de avond of nacht.

Wat kun doen aan pseudokroep?

Zoals bij alle virusinfecties is er eigenlijk geen goede oorzakelijke behandeling. Het gaat vanzelf over in een aantal dagen, waarbij de eerst nacht vaak de moeilijkste is.
Omdat de benauwdheid het kind vaak angstig maakt, wordt het erger. De ouders raken soms ook in paniek en verergeren door hun ongerustheid vaak de angst en daarmee de benauwdheid bij het kind. Het is dus van groot belang dat je je eigen angst niet aan je kind laat merken, probeer kalm over te komen en stel je kind gerust. Ga rustig zitten, neem je kind op schoot, lees wat voor. Of ga in de stoom van de badkamer zitten of neem het kind mee naar buiten. Wetenschappelijk is er geen enkel bewijs,dat stomen of frisse lucht echt effectief zijn, maar de rustige aandacht en de afleiding hebben vermoedelijk een positief effect.

Wat te doen als de benauwdheid ernstig is of steeds erger wordt, of gewoon als je je erg ongerust maakt?
Neem contact op met je huisarts of huisartsenpost, ook al is het midden in de nacht, of ga naar de spoedpost. De laatste jaren behandelden we op de spoedpost de kinderen als zij flink benauwd waren met een kwartiertje vernevelen met een oplossing waar een corticosteroid in zat en vrijwel altijd gaf dat een goede verbetering.

Wat zijn signalen dat het niet goed gaat?
Als uw kind hoge koorts heeft, benauwd is, niet plat wil liggen, kwijlt en/of een ernstig zieke indruk maakt dan moet u met spoed een arts raadplegen! Als uw kind benauwd is en het steeds erger wordt, ook dan is het nodig een arts te consulteren. Soms lijkt het beter te gaan, het kind wordt rustiger, maar let op: als uw kind suffig wordt, de huidskleur blauw wordt, of nog onheilspellender: bleek, dan moeten alarmbellen rinkelen!

Meer informatie over pseudokroep: Mijn kind heeft pseudokroep

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0