Dagje uit met ADHD

 In Artikel

ADHD pretpark
Snel afgeleid, druk en impulsief. Herken je deze karaktereigenschappen in jouw kind? Dan bestaat er een kans dat hij of zij ADHD heeft. Dan weet je waarschijnlijk ook wel dat een dagje uit met je drukke kindje best een opgave is. Er zijn allerlei prikkels die je kind beïnvloeden. Harde geluiden van achtbanen, knipperende lampjes van attracties of felgekleurde elementen: dit is allemaal nieuw en dus interessant voor je kind. Maar al die nieuwe prikkels komen in één keer binnen bij hun hersenen, die dan overuren draaien om het allemaal te verwerken. Niet gek dus dat je kind druk is! Hoe zorg je ervoor dat je een dagje uit met ADHD toch geslaagd is?

Onderzoek

Uitmetkorting.nl doet onderzoek naar de toegankelijkheid van verschillende doelgroepen bij Nederlandse dagattracties, zo ook voor mensen met ADHD. “We zijn van mening dat iedereen een leuk dagje uit moet hebben,” zegt Nikki Bijhouwer, die het onderzoek doet. “Daarom zoeken wij graag uit welke parken en dierentuinen een bijzonder beleid hebben, met betrekking tot bepaalde doelgroepen.” Zo zijn er flink wat dagattracties die een bijzonder beleid hebben voor mensen in een rolstoel en wordt er ook steeds meer rekening gehouden met mensen met een stoornis, zoals ADHD en autisme. Voor mensen met ADHD zijn er nog niet heel veel opties, maar steeds meer pretparken houden rekening met de stoornis. Zo kan je bij de Efteling op vertoon van een doktersverklaring korting krijgen én wordt er voorrang aan je verleend bij een attractie. Ook bij Plopsa Indoor Coevorden, Walibi Holland en een aantal andere parken is er een speciaal beleid omtrent de wachtrij.

Informeer

Voordat je in de auto stapt en reist naar een dagattractie, bel eerst eens even met het park of de dierentuin die je gaat bezoeken. Sommige dagattracties hebben dan misschien geen speciaal beleid, maar na een telefoontje zijn er soms wel wat dingen mogelijk. Nee heb je, ja kun je krijgen! Je kunt van tevoren een bezoek ook goed voorbereiden met je kleine. Bijhouwer vroeg de schrijfster van het weblog ‘hoogbegaafd en adhd’, ervaringsdeskundige op het gebied van hoogbegaafdheid, wat tips. Zij heeft zelf ADHD en weet precies hoe pittig een bezoek aan een dagattractie kan zijn. Zo adviseert zij dat het beter is om een dierentuin te bezoeken dan een pretpark. De dierentuin is namelijk prikkelarmer. Zorg ook dat je de dag na het dagje uit geen activiteit hebt gepland, zo kan je kind in alle rust de prikkels verwerken. Neem geen drankjes of eten met veel kleurstof: daar wordt je kind nog drukker van! En kies voor een dag dat het wat rustiger is. Ontwijk de schoolvakanties en andere vrije dagen: kies juist voor een dag buiten het hoogseizoen, het liefst als het wat minder mooi weer is. Dan zijn er tenminste niet zoveel andere bezoekers aanwezig die je kleine ADHD’er kunnen afleiden. Zoek ook een plekje uit waar jullie je af en toe even kunnen afzonderen, waar je kind even wat rustiger kan worden.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0