Zwelling borstklier hoort bij borstontwikkeling meisjes

 In Vraag en antwoord

Mijn dochter is net 10 jaar geworden en is niet bijzonder voorlijk in haar ontwikkeling. Ze is normaal van postuur, zelfs een beetje aan de dunne kant. Al enkele weken is een borst dikker, vooral rond de tepel voelt hij harder. Is dit normaal of moet ik me zorgen maken? Het lijkt me dat mijn dochter nog niet in de pubertijd is, en als dat wel het begin is, waarom is er dan slechts een zwelling aan één borst? Mischien toch een afspraak maken bij de dokter?

Zonder uw dochter te zien kan ik natuurlijk nooit iets met zekerheid zeggen en als u zich ongerust maakt is een bezoek aan de huisarts altijd gerechtvaardigd!

Borstontwikkeling

Overigens beschrijft u een volstrekt normale ontwikkeling bij een meisje op deze leeftijd. De borstontwikkeling begint vaak asymmetrisch, de eerste verschijnselen zijn een zwelling van de borstklier achter de tepel, dat voelt vaak wat hard aan. Deze kan ook wat gevoelig zijn. Het feit dat uw dochter aan de dunne kant is helpt mee: je voelt en ziet de klierzwelling dan eerder dan wanneer deze verborgen gaat in het vetweefsel. Als uw dochter mollig geweest zou zijn was het misschien nog helemaal niet opgevallen….

Ongerust maken?

Ik denk dus dat u zich helemaal niet ongerust hoeft te maken, maar nogmaals, op afstand kan ik nooit enige garantie geven! Ik wens u een mooie verdere kijk op de ontwikkeling van uw ongetwijfeld prachtige dochter toe!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen