Hoe help ik onze zoon van 15 met een zeer slecht handschrift?

 In Vraag en antwoord

De school heeft opgemerkt dat mijn zoon van 15 jaar oud een heel slecht handschrift heeft. Hij heeft op de basisschool in groep 7 hier ook al eens therapie voor gehad, maar met dus maar weinig resultaat. Mijn vraag is hoe wij onze zoon hier het beste bij kunnen begeleiden, zodat zijn handschrift in elk geval leesbaar wordt.

Leesbaar handschrift

Uit uw antwoord begrijp ik dat de handschrift problemen al langere tijd spelen. Nu hij op het voortgezet onderwijs zit wordt een leesbaar handschrift van hem vereist, zodat de docenten zijn werk kunnen lezen. Uit uw vraag wordt niet duidelijk wat de gevolgen precies zijn, dus ik ga er in dit antwoord even vanuit dat de slechte leesbaarheid van zijn werk problemen voor de schoolresultaten oplevert. Leesbaar schrijven leer je al in de eerste groepen van het basisonderwijs. Daar leer je de schrijfbewegingen automatiseren en goed leesbare letters vormen. De wijze van schrijven die je je in die eerste jaren eigen maakt, zijn de basis voor het eigen handschrift.

Schrijfproblemen

Wanneer er door welke oorzaken dan ook problemen blijven met het vormen van een goed handschrift, moet daar bijtijds op worden ingegrepen anders vormen zich problemen zoals uw zoon nu ervaart. Dat is heel vervelend voor hem. Het leidt vaak tot onvoldoendes voor schoolwerk en veel frustratie voor het kind, zijn ouders en de docenten/leerkrachten.

Wat te doen?

Opnieuw netjes en leesbaar leren schrijven wanneer je al op het voorgezet onderwijs zit, is heel moeilijk maar niet onmogelijk. Er zijn schrijf instituten waar je dat alsnog kunt leren onder begeleiding of wellicht is er een privé remedial teacher die daarbij kan helpen. Dat brengt veel inspanning en kosten met zich mee.
Het alternatief is dat uw zoon een deel van zijn schrijfwerk op school op een laptop of PC zou mogen maken. Dan kan hij wél zijn kennis van de leerstof laten zien maar dan zonder dat het slechte handschrift in de weg zit. Hij is beslist niet de enige die problemen met het handschrift heeft. Hiervoor is wel een diploma blind typen vereist, anders kan hij niet voldoende op snelheid werken. Dat lijkt dus een goed investering.

Voorwaarden voor goed en leesbaar leren schrijven:

  • een goede motorische en neurologische ontwikkeling
  • een goede visuele ontwikkeling waardoor de oog-hand coördinatie zich goed kan ontwikkelen (visueel = betreft het kijken en zien)
  • een actieve schrijfhouding
  • een pen die lekker in de hand ligt en een goed schrijfspoor geeft, geen potlood dus
  • voldoende concentratie
  • voldoende aandacht voor het schrijven binnen school, enzovoort.

Er kunnen natuurlijk altijd oorzaken zijn die een verstoring van het leerproces geven, maar waar niemand iets aan kan doen. Variërend van een gebroken arm tot ziekte.

Zelfhulp:

Jezelf verdiepen in kalligrafie kan ook helpen een beter leesbaar handschrift te krijgen. Een boekje over kalligrafie en een paar pennetjes zijn niet duur.

Showing 2 comments

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0