Wat te doen als je kind niet zindelijk wil worden?

 In Vraag en antwoord

Wat moet ik doen als mijn kind niet zindelijk wil worden?

Mijn kind wil niet zindelijk worden en heeft geen interesse in het potje. Wat moet ik doen?

Kind wil niet zindelijk worden, wat nu? Alle kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo. Dit geldt ook voor het zindelijkheidsproces. Wel verloopt de ontwikkeling van zindelijkheid vaak in een bepaalde volgorde en zijn er mijlpalen te onderscheiden waarop kinderen gemiddeld zindelijk zijn voor urine en ontlasting. Vaak hebben kinderen een gevoelige periode voor zindelijk worden en geven zij bepaalde signalen (eliminatiesignalen) af als zij rijp zijn voor zindelijkheid. De interesse voor zindelijkheid kan ook weer (tijdelijk) even verdwijnen.

Ook interessant, de artikelen:

Wanneer is je kind klaar voor zindelijkheidstraining?

Kinderen zijn klaar voor zindelijkheidstraining op het moment dat zij het (lichamelijk) kunnen, begrijpen en willen. Kinderen moeten voldoende rijp zijn om zindelijk te worden. Dit kan je zien aan de hand van zogenaamde rijpingssignalen. Op het moment dat kinderen veel interesse hebben in het zindelijk worden, geven zij ook vaak bepaalde signalen af. Je kan als algemene richtlijn aanhouden dat kinderen tussen de 18 en 24 maanden voldoende rijp zijn voor de zindelijkheidstraining.

Kind wil niet zindelijk worden: herken de signalen

Het goed kunnen herkennen van deze signalen dat een kind moet plassen of poepen door ouders kan het zindelijkheidsproces erg helpen en versnellen. Het is dan soms ook helpend om hierover goede achtergrondinformatie te lezen en bijvoorbeeld een boek over zindelijkheidstraining te lezen. Wij vinden het Handboek zindelijkheid van A. Vermandel een goed boek. Je kan hier de boekrecensie van dit boek lezen.

Algemene tips bevorderen zindelijkheid kind

  1. Als je kind moeite heeft met het worden van zindelijk, is het belangrijk om geduldig te blijven en het kind te blijven aanmoedigen.
  2. Maak duidelijke afspraken over wanneer het tijd is om naar het toilet te gaan en houd hieraan vast. Dit kan helpen om het kind te leren om op tijd naar het toilet te gaan voordat het te laat is en om hier een routine van te maken. Bijvoorbeeld bij het opstaan, voor elke maaltijd en voor het slapen gaan.
  3. Je kan de poging om naar het toilet of potje te gaan belonen en je vervolgens ook belonen als er een resultaat is. Zie het artikel over beloningen zindelijkheid en pas eventueel een kant en klaar beloningssysteem toe.
  4. Laat het kind zijn of haar eigen onderbroek en broek uit- en aantrekken. Dit kan het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van het kind versterken. Ook op het moment bij een ongelukje. Dit helpt voor de bewustwording.
  5. Maak een leuk oefenmoment met je kind. Zorg ervoor dat het kind voldoende vocht binnen krijgt, zodat de kans groot wordt dat er tijdens het oefenmoment ook een plas komt.
  6. 5. Probeer je eigen frustraties en stress te beheersen. Als je zelf moeilijk tegen dingen kunt, kan dit ook invloed hebben op hoe geduldig je bent met het kind. Probeer te ontspannen en te ademen als je merkt dat je frustratie begint op te bouwen.
    6. Zoek steun bij andere ouders of verzorgers die ook bezig zijn met het zindelijk maken van hun kind. Het kan helpen om te praten over de uitdagingen en om advies te vragen aan mensen die in een vergelijkbare situatie zijn.
  7. Denk echt na over een methode voor zindelijkheid en hoe jij dit wil toepassen thuis. Kies hiervoor het juiste moment. Zie het artikel zindelijkheidstraining voor toepasbare tips om met zindelijkheidstraining te starten!

Het kan soms moeilijk zijn om geduldig te blijven tijdens het zindelijk worden van een kind, vooral als er regelmatig ongelukjes gebeuren. Het is ontzettend belangrijk om geen druk op je kind te leggen. Dit zal het zindelijk worden absoluut niet bevorderen. Uiteindelijk zal je kind echt zindelijk worden. Lukt het toch niet of maak jij je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.

Boekentips zindelijkheid

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0