Wat is kindercoaching en wat kan dit betekenen voor kind met weinig eigenwaarde en boos gedrag?

 In Vraag en antwoord

Uit welke stappen bestaat een traject voor kindercoaching en hoe kan kindercoaching een bijdragen leveren aan het aanleren van tools bij een kind met weinig eigenwaarde, zelfvertrouwen en boos gedrag? 

Kindercoaching

Een traject kindercoaching bestaat met name uit het vergroten van het zelfvertrouwen, de weerbaarheid en emotieregulatie van het kind. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van diverse methodes en materialen zoals: werkboekjes, de woedethermometer, het kwaliteitenspel, weerbaarheidsoefeningen, grenzenspellletjes, krachtoefeningen, mindfulness voor kinderen, coole kikker, het gebruik maken van metaforen, visualisaties, RET, kids’ skills, eigenwijsjes, etc.

Zelfinzicht

Door eerst te werken aan zelfbewustwording komt er inzicht in eigen talenten en hulpbronnen. Vanuit zelfinzicht kom je er achter waar je goed en waar je minder goed in bent. Hierdoor kun je keuzes maken waar je jezelf nog verder in zou willen ontwikkelen, waar ben je al blij mee en wat je zou je nog willen leren? Samen met het kind wordt bepaald waar het kind aan wil werken en wordt hiervoor een plannetje bedacht.

Tools

Een (kinder)kwaliteitenspel kan ingezet worden om te ontdekken welke hulpbronnen er zijn en welke ingezet kunnen worden om het kind weer in zijn of haar kracht te krijgen. Ook het maken van een bodymap, doen van visualisatie- en ademhalingsoefeningen en de methode Mindfullness kunnen hierbij helpen. Hierdoor leert een kind te ervaren hoe het voelt om heel sterk en krachtig, leert het zijn of haar eigen emoties kennen, rust te vinden en krijgt het weer de controle over piekerpatronen. De meeste oefeningen kan het kind thuis zelf oefenen en toepassen in moeilijke situaties. Dit zijn mooie tools waar ouders en kind mee verder kunnen gaan na een coachingstraject. Doel van een traject kindercoaching is om het kind te leren zichzelf te helpen in vervelende en/of moeilijke situaties.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0