Wat is het verschil tussen de grove en fijne motoriek?

 In Vraag en antwoord

Wat is het verschil tussen de grove en fijne motoriek en welke voorbeelden kan je geven van de ontwikkeling van de fijne motoriek en grove motoriek bij kleuters?

Grove motoriek

De motorische ontwikkeling kan onderverdeeld worden in de grove of grote motoriek en de fijne of kleine motoriek. De grofmotorische ontwikkeling kan als volgt worden beschreven: ‘Het na elkaar opvolgen en tegelijkertijd bewegen van grote delen van het lichaam op temporeel en ruimtelijk gecoördineerde wijze’ (Williams, 1983). Tot de grove motoriek kunnen activiteiten gerekend worden als vangen, lopen, rennen, balanceren en koprollen. Tot de grofmotorische ontwikkeling behoort de ontwikkeling van de hoofdbalans, het zitten, staan, kruipen, lopen en houdingreacties.

Fijne motoriek

Voor de fijnmotorische ontwikkeling kan de volgende omschrijving gegeven worden: ‘De fijnmotorische ontwikkeling omvat het gebruik van de handen en vingers in de fase voor het grijpen, bij het grijpen zelf en bij het manipuleren van een voorwerp. De ontwikkeling van het kijken, met andere woorden het grijpen en onderzoeken met de ogen, gaat hieraan vooraf’ (Bilo en Voorhoeve, 2008). Denk bij de fijne motoriek aan handelingen als schrijven, knippen, veters strikken en bijvoorbeeld een knoop los maken.

Bron: Williams (1983), Peceptual and motor development en Bilo en Voorhoeve (2008), Kind in ontwikkeling

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen