Ik ben 23 jaar, waar kan ik mij laten onderzoeken op PDD-NOS?

 In Vraag en antwoord

Ik ben een jonge meid van 23 jaar en heb de informatie op jullie website gelezen over PDD-NOS. Ik herken mij hier heel goed in, mijn spraak en motoriek zijn bijvoorbeeldheel heel slecht. Waar kan ik mij laten onderzoeken op PDD-NOS of kan ik dit bij jullie laten doen? Ik zit er eigenlijk al mijn hele leven mee, wat ik zou kunnen hebben.

PDD-NOS

Bedankt voor je vraag aan Kijk op Ontwikkeling. Ik begrijp dat je graag wilt weten of je PDD-NOS hebt en of wij dit kunnen onderzoeken. Helaas is dit laatste niet mogelijk. Wij geven alleen informatie over de ontwikkeling en problemen hierin. Ik kan je wel wat meer vertellen over PDD-NOS en waar je je zou kunnen laten onderzoeken.

Ontwikkelingsstoornis

Je geeft aan dat je spraak en motoriek slecht zijn. Dit kan voorkomen bij PDD-NOS, maar deze alleen zijn niet voldoende voor een diagnose. PDD-NOS is een ontwikkelingsstoornis die valt onder de Autisme Spectrum Stoornissen (ASS). Deze worden ook wel Pervasieve ontwikkelingsstoornissen (Engelse afkorting: PDD) genoemd. Pervasief betekent ‘diep doordringen’. Hiermee wordt aangegeven dat de stoornis van invloed is op een groot aantal gebieden van je functioneren.

Kenmerken autisme

Het centrale kenmerk van ASS is dat je problemen ervaart in contacten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • moeite met het beginnen en in stand houden van een gesprek/weinig over-en-weer in het contact
  • moeite met het aangaan en/of het in stand houden van vriendschappen, met als gevolg vaak weinig sociale contacten
  • moeite met oogcontact maken
  • vlakke mimiek (het is moeilijk af te lezen wat je voelt)
  • moeite met begrijpen van anderen, bijvoorbeeld doordat je dingen te letterlijk neemt/grapjes niet begrijpt of gezichtsuitdrukkingen moeilijk kan plaatsen/niet begrijpen waarom iemand boos is.

Als je je in bovenstaande herkent, zou er sprake kunnen zijn van een autisme spectrumstoornis (ASS).

Anders voelen

Je geeft aan al je hele leven af te vragen wat je zou kunnen hebben. Mogelijk voel je je ‘anders’. Dit is wat ik vaker hoor van mensen met ASS. Weten wat er met je aan de hand is kan duidelijkheid geven over het waarom en over hoe jij en je omgeving ermee om kunnen gaan. PDD-NOS is een stoornis die vanaf de geboorte aanwezig is en die niet te genezen is. Je kan wel dingen leren, bijvoorbeeld hoe je contact maakt, jezelf trainen in oogcontact maken etc.

Onderzoek

De Riagg, een GGZ- of een psychiatrische instelling bij jou in de buurt zijn de aangewezen plekken waar je je kan laten testen. Je hebt ook expertisecentra, zoals het Centrum Autisme in Oegstgeest de SARR in Rotterdam of Autismetotaal in de regio Zuidoost Brabant/Noord-Limburg. Je kan naar je huisarts gaan voor een verwijzing en hij/zij kan je vertellen waar je het beste terecht kunt.

Ik hoop dat je hiermee voldoende informatie hebt en dat je een plek vindt waar je je kan laten onderzoeken.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen