Wat doe je als je kind niet goed kan omgaan met zijn of haar halfzusje of broer?

 In Vraag en antwoord

Mijn ex-man en ik hebben een dochter van 5 die bij mij woont. Mijn ex heeft met zijn nu inmiddels ex-vriendin 2 dochters. De dochter van mij en mijn ex is de oudste en haar 2 halfzusjes komen onder haar. Mijn dochter kan goed omgaan met de jongste maar niet met de middelste. Ze doet haar pijn vind haar stom, ze geeft aan niet van haar te houden. Mijn ex-man kan hier heel boos om worden. Ik weet niet wat ik moet doen. Ook als ik bel en mijn dochter wil niet aan de telefoon komen wordt ze gedwongen en dat werkt naar mijn mening averechts. Wat kan ik doen als moeder?

Dit zijn altijd complexe situaties en het is dan ook moeilijk een eenduidig antwoord te geven. Het hangt ook van veel factoren af, die nu niet bekend zijn bij mij. Ik zal proberen een algemeen antwoord te formuleren. Wilt u meer adviezen gericht op uw situatie kunt u contact opnemen met mij of met een mediator of kindercoach bij u in de buurt.

U stelt 2 vragen:

  1. Mijn dochter kan niet opschieten met haar jongste halfzusje
  2. Mijn ex-man reageert vaak boos en legt haar zijn wil op.

Het is altijd lastig als moeder als er situaties zijn bij de ex-man waar uw dochter verdrietig van is. Aangezien dit bij uw ex-man thuis gebeurt zal het ook daar opgelost moeten worden.U kunt uw zorgen bespreken met uw ex-man. Of dit mogelijk is, is geheel afhankelijk van hoe jullie als ouders van jullie dochter met elkaar omgaan.

Voor jullie dochter is er in de afgelopen periode veel veranderd. Scheiding, een nieuw gezin war zij deel van uitmaakt en haar plek moet zien te vinden. Belangrijk is dat zij hierin door beide ouders goed ondersteund en begeleid wordt om deze plek te vinden. Ook is het belangrijk dat jullie als ouders het goede voorbeeld geven in het omgaan met elkaar.

Zoek de oorzaak

Betreffende vraag 1, dit is iets wat in meer gezinnen voorkomt, dat 2 gezinsleden niet met elkaar overweg kunnen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals verschillende karakters of juist hetzelfde karakter, een gezinslid die zich achtergesteld voelt of jaloers is. Wat is in de situatie met uw dochter de oorzaak dat zij niet kan opschieten met het middelste halfzusje? Zoek de achterliggende oorzaak van de ruzies. Zoals ik lees zijn alle kinderen nog jong. Het jongste kind zal de meeste zorg en dus aandacht nodig hebben, hoe zit het met de aandacht voor uw dochter en het middelste half-zusje. Dit is wel iets wat u ook kunt bespreken met uw dochtertje. Ik weet ook niet hoe vaak uw dochter bij haar vader is. Misschien vindt haar half-zusje het wel heel moeilijk als uw dochter erbij is, of is het een manier om aandacht te vragen. Belangrijk is dat er hier aandacht voor is en ruimte voor is, dit is alleen wel de taak van vader om dit in zijn gezin aan te pakken. U kunt uw zorg uitspreken en bepreken of hij dit wil aanpakken en oplossen binnen zijn gezin. Dat er duidelijke regels en afspraken komen hoe de kinderen met elkaar omgaan (respect, blijf van elkaar af, etc). Als dit moeilijk voor u is, kan misschien iemand anders binnen de familie of vriendenkring dit bespreken met hem.

Voorbeeldfunctie

Betreffende vraag 2: Het is voor u belangrijk om in de gaten te houden, hoe boos uw ex-man wordt. Ook in combinatie met de vorige vraag. Als uw ex-man vaak boos gedrag laat zien, kan hij er op rekenen dat zijn kinderen dit ook gaan laten zien. Kinderen doen niet wat ouders zeggen, kinderen doen wat ouders doen. Als ouder heb je ten allen tijde een voorbeeldfunctie. Dit zal met hem besproken moeten worden.

Wat kan je doen?

Wat u kunt doen is het bespreken met uw dochtertje. Wat zij kan doen als haar vader boos reageert. En wat heel belangrijk is dat u voor uw dochter het luisterend oor blijft en samen met haar oplossingen gaat bedenken die zij kan inzetten als zij bij haar vader is. Bijvoorbeeld betreffende het bellen kunt u afspreken dat zij u belt als zij wil bellen, dan kom je niet meer in de situatie dat zij gedwongen wordt. Wat kan ze doen als haar halfzusje haar knijpt, hoe kan ze reageren. Heeft haar half-zusje ook leuke eigenschappen, laat haar daar eens opletten om het positiever te maken.

Als u dit lastig vindt, kunt u dit ook met hulp van een kindercoach doen. Om te leren assertief te reageren op de boosheid van haar half-zusje en vader kan een weerbaarheidstraining ook zinvol zijn. Voorbeelden van weerbaarheidstrainingen zijn sta sterk training en kiezel en druppel training. Veel succes!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0