Kinderdagverblijf stuurt aan op medisch kinderdagverblijf, sprake van gedragsproblemen?

 In Vraag en antwoord

Kinderdagverblijf stuurt aan op medisch kinderdagverblijf bij onze zoon van drie i.v.m. gedragsproblemen, hoe komen wij er achter of echt sprake is van gedragsproblemen of een jongetje wat jong gedrag vertoont?

Ik kan mij goed voorstellen dat jullie geschrokken zijn van de reactie vanuit de kinderdagopvang om jullie zoon aan te melden voor een medisch kinderdagverblijf. Zeker gezien het feit dat jullie thuis geen problemen ervaren.

Ga in gesprek

Vanuit de informatie die je gegeven hebt, komt jullie zoon over als een sterke, ietwat onbehouden maar verder doorsnee drie-jarig kereltje die op bepaalde punten een vertraagde ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het wordt mij dan ook niet duidelijk wat nou de precieze beweegredenen zijn van de leidsters om aan te sturen op een medisch kinderdagverblijf. Het feit dat de leidsters een signaal af hebben gegeven, zegt echter wel iets. Ik ben benieuwd in hoeverre zij al zelf onderzoek hebben gedaan? Is er al op gedegen wijze de problematiek in kaart gebracht? Bijvoorbeeld door middel van observaties? Of korte gesprekjes met jullie zoon? Kortom, ga in gesprek met de leidsters over de goede reden die zij menen te hebben om jullie zoon door te verwijzen naar een kinderdagverblijf.

Diagnose lastig

De zeer jonge leeftijd van jullie zoon maakt eventuele diagnostiek echter lastig. Maar indien jullie voorkeur hier toch naar uit gaat, dan zou een kinder- en jeugdpsycholoog de problematiek in kaart kunnen brengen en handelingsgerichte adviezen kunnen schrijven. In overleg met het kinderdagverblijf kunnen deze adviezen ingezet worden om te bezien of hiermee de problematiek verminderd wordt.

Logopedist

Het lijkt mij een goed plan om hem te laten behandelen door een logopedist voor zijn taalontwikkeling. Een vertraagde taalontwikkeling kan inderdaad zorgen voor veel frustratie, het gevoel niet gehoord en begrepen te worden. Door zijn spraaktaalontwikkeling te verbeteren, zal deze frustratie langzaam uitdoven en kan hij zich lekker door ontwikkelen!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen