Hoe kunnen wij onze zoon motiveren voor huiswerk?

 In Vraag en antwoord

Onze zoon van dertien haalt matige cijfers op school en maakt zijn huiswerk niet goed. Hoe kunnen we hem op een plezierige manier motiveren om zijn huiswerk te maken?

Problemen motivatie

Vaak krijgen met name jongens die in de 2e klas en hoger zitten problemen met hun motivatie. Wat belangrijk is, is dat jullie als ouders laten merken dat jullie er voor hem zijn en dat jullie hem willen begeleiden bij zijn huiswerk. Daarnaast kunnen jullie aan jullie zoon vragen wat hij graag zou willen bereiken. Als je als kind namelijk weet waar je naartoe wil en wat je daarvoor moet doen, kan het zo zijn dat je je daarvoor meer in wil zetten. Als je geen echt doel voor ogen hebt lijkt school vrij nutteloos.

Plannen van huiswerk

Begeleiden van het huiswerk kan heel simpel door het samen plannen van het huiswerk, bijvoorbeeld door per dag op te schrijven wat er gedaan moet worden en daarbij aan te geven hoelang je denkt nodig te hebben om dit af te ronden. Een huiswerkplanner kan hiervoor een handig hulpmiddel zijn. Leerwerk moet al enkele dagen voor een schriftelijke overhoring (so) of proefwerk ingepland worden, zodat er al ruim op tijd geleerd wordt (zoveel tijd als een kind nodig heeft). Zodra je iets af hebt, vink je dit af op de planner, zodat dit motiveert (“ik hoef nog maar zoveel!”).

Nieuw huiswerk zet je weer in die planner erbij. Je kan bij je kind blijven zitten of je geeft hem de vrijheid, door om de zoveel tijd te gaan kijken hoe het ermee staat. Controleer of het af is en niet aan de kant geschoven, dan weet jullie zoon dat je hem in de gaten houdt en er voor hem bent.

Huiswerkplanner

Voorbeelden van een huiswerkplanner :

(bron: Stolberg Organisatie Systematiek map van het Landelijk Netwerk Autisme)

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0