Hoe kan ik mijn zoon helpen bij het leren van tafels?

 In Vraag en antwoord

Mijn zoon zit in groep vijf en heeft veel moeite met het leren van de tafels. Hoe kan ik hem hierbij op een leuke manier helpen? Ik heb het gevoel dat zijn vader te veel druk legt op het vlotjes kunnen opdreunen van de tafels.

Tafels leren

Het vlot opdreunen van de tafels is inderdaad erg belangrijk, maar het moet voor een kind ook zeker leuk blijven! Hieronder kunt u lezen op welke manier tafels het best geleerd kunnen worden en worden een aantal praktische websites genoemd die kunnen helpen bij het leren van de tafels.

Som en antwoord

Het is erg belangrijk om altijd de hele som te laten zeggen, want zo leert het kind dat de som en het antwoord bij elkaar horen. Alleen alle antwoorden opdreunen heeft geen toegevoegde waarde, dan weet het kind niet meer waar het bij hoort en moet steeds de hele rij langs gegaan worden om het goede antwoord op te zoeken (in het hoofd). Het is het beste om de tafel (dus som en antwoord) eerst op volgorde veel op te zeggen. Daarna ga je ze door elkaar vragen (ouder zegt de som, kind geeft binnen 2 seconden antwoord), hierbij moet steeds vlot geantwoord worden. Kan het nog niet vlot, dan moet het eerst weer geleerd worden. Benadruk voor een kind bij de hogere tafels dat hij het grootste deel van de sommen al kent. Als je de tafels van 1 t/m 5 en 10 al kent hoef je van de tafel van 6 t/m 9 alleen nog maar de antwoorden van 6x, 7x 8x en 9x te leren, de rest ken je al van de andere tafels (omgekeerd).

Leuke websites

Daarnaast bestaan op internet veel leuke websites voor het oefenen van de tafels. Hieronder mijn favoriete websites:

Veel plezier bij het oefenen van de tafels!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0