Waarom hechting pleegouders na twee jaar nog steeds moeizaam?

 In Vraag en antwoord

Waarom willen onze kleinkinderen na twee jaar nog steeds niet hechten aan pleegouders? Kunnen onveilig gehechte kinderen nog herstellen en is hier behandeling voor? 

Herhaling en voorspelbaarheid

Voor een gezonde en evenwichtige ontwikkeling is het belangrijk dat een kind zich kan hechten aan voorspelbare en veiligheid biedende hechtingsfiguren. Hiervoor is een sensitieve en responsieve opvoeder nodig, die ook continuïteit biedt. Hechting is een proces waarbij herhaling en voorspelbaarheid van groot belang zijn. De kwaliteit van de gehechtheidsrelatie tussen kind en opvoeder vertoont een duidelijke samenhang met een positieve ontwikkeling op latere leeftijd, mits de omstandigheden stabiel blijven. Verbreking van de eerste gehechtheidsrelatie is doorgaans traumatisch, meerdere verbrekingen kunnen tot ernstige hechtingsproblematiek leiden.

Traumatische ervaring

Uw kleinkinderen hebben in hun korte leventje al heel wat ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt. Volgens uw informatie hebben zij aan het begin van hun leven in hun moeder geen veilige hechtingsfiguur gevonden. De eerste uithuisplaatsing kan beschouwd worden als een traumatische ervaring, hoe heilzaam deze ook gedacht wordt te zijn. Vervolgens zijn zij gedurende 13 maanden door u verzorgd en hebben zij mogelijk getracht zich te hechten aan u. Daar kwam een eind aan door de tweede uithuisplaatsing, dit vormt dus voor de tweeling een tweede traumatische ervaring. In hun huidige pleeggezin vonden ze wellicht een veilige en stabiele thuissituatie, maar moesten al snel de aandacht en liefde van de pleegouders delen met een pasgeboren kindje. Kortom, uw kleinkinderen hebben al heel wat ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt en ze hebben nooit de tijd gekregen om zich op een veilige manier te kunnen hechten aan een hechtingsfiguur.

Behandeling

De schade van de hechtingsproblematiek aan hun ontwikkeling kan blijvend zijn, maar plaatsing in een goed pleeggezin kan de schade zeker terugdringen. Daarnaast is er de mogelijkheid van een gerichte traumabehandeling. Hoe eerder de behandeling gestart wordt, hoe groter de kans op herstel.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen