Hoe omgaan met gezagsproblemen en afzetten tegen leerkracht en trainer?

 In Vraag en antwoord

Mijn jongste zoon van 13 heeft gezagsproblemen en dit uit zich dikwijls in een negatieve lichaamshouding en zelfs verbaal gemompel, wat door de trainer of leerkracht niet altijd positief wordt onthaald. Hoe kan ik daar iets aan veranderen?

Rol puberteit

Ik kan mij voorstellen dat dit voor u als ouder niet prettig voelt. Ik lees niet uit uw vraag, wat de reden is van zijn gedrag en of hij dit gedrag al lang laat zien of sinds kort. In mijn antwoord ga ik ervan uit dat hij dit al langer heeft en dat niet de oorzaak van de puberteit is. Alhoewel de pubertijd de komende tijd wel een grotere rol zal gaan spelen in zijn gedrag.

Gedrag heeft een functie

Belangrijk is om te achterhalen waarom hij dit gedrag laat zien. Als kindercoach heb ik geleerd dat elk gedrag een functie heeft. Voor uw zoon is op dit moment het laten zien van een negatieve houding de beste oplossing die hij bedacht heeft om om te gaan met bepaalde situaties. Misschien voelt hij zich niet genoeg gehoord of gezien, heeft hij weinig zelfvertrouwen. Dit is de eerste stap om uit te zoeken. De tweede stap is dan om ander positief gedrag in de plaats voor het negatieve gedrag te zetten. Belangrijk voor uw zoon is om te leren dat hij ook ander gedrag kan laten zien bij bepaalde situaties.

Respect

Wat uw zoon kan leren is dat hij het niet eens hoeft te zijn met de trainer, zijn ouders of de leerkracht en dat hij dit ook mag zeggen. Alleen moet dit wel met respect naar de ander gedaan worden. En sommige dingen moeten nu eenmaal of het nu leuk is of niet. Hierin kan je wel aangeven waarom iets moet, waarom de regels er zijn.

Tips voor ombuigen gedrag

Hoe moet hij dit leren? Belangrijk is dat jullie als ouders hierin het goede voorbeeld geven. Hoe reageren jullie als jullie het ergens niet mee eens zijn? Hoe gaan jullie om met gezag? Laat hem dit zien en vooral, bespreek met hem hoe hij zou kunnen reageren als hij iets niet fijn vindt. Wat ook kan helpen is om uw zoon te vertellen wat allemaal goed gaat, waar u trots op bent en ook welk gedrag u wilt zien. Als u wilt dat hij zijn jas op de kapstok hangt i.p.v. op de grond gooit. Kan je zeggen “niet je je jas op de grond gooien”of je zegt “hang je even je jas aan de kapstok”. Hiermee leert uw zoon ook om feedback op een positieve manier te geven.

Blijf in gesprek met uw zoon. Oefen met hem hoe hij zijn mening op een positieve manier kan zeggen. Bedenk samen helpende gedachtes om positiever te denken.

Dit zijn een aantal algemene tips, omdat ik niet alle informatie over het gedrag van uw zoon weet. Wilt u meer informatie over uw specifieke situatie of wilt u hulp, dan kunt u altijd contact opnemen met een kindercoach of andere deskundige bij u in de buurt. In de omgeving Vlaardingen kunt bijvoorbeeld vrijblijvend contact zoeken met Toermalijn Kindercoaching. Succes!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen