Na hoeveel dagen geen ontlasting zorgen maken?

 In Vraag en antwoord

Onze dochter van bijna 3 jaar heeft al vier dagen geen ontlasting gehad. Plassen gaat prima, maar daar blijft het bij. Ze is net zindelijk aan het worden, maar lijkt poepen toch liever in een luier te doen (die draagt ze overdag niet meer). Na hoeveel dagen moeten we hier iets mee gaan doen. Het lijkt me voor haar ook niet prettig, al heeft ze nog geen bolle harde buik en zegt ze dat ze geen pijn heeft.

Oorzaken verstopping

Het is lastig een eenduidig antwoord te geven met alleen deze informatie. Als we er vanuit mogen gaan dat het tot nu allemaal normaal ging is er vermoedelijk niets bijzonders aan de hand, 90 % van de gevallen van verstopping heeft geen anatomische oorzaak, maar meer een psychogene of door verandering van voeding of te weinig drinken. Misschien speelde de warmte een rol waardoor zij meer vocht met transpireren verloor en daardoor drogere ontlasting kreeg.

Wanneer zorgen maken?

Je moet je je pas zorgen maken als dit een chronisch patroon wordt of de ontlasting langer dan een week wegblijft. Natuurlijk ook als zij klachten van pijn blijkt te krijgen. Raadpleeg dan de huisarts! Ik voeg een link naar een pagina van de thuisarts toe met betrouwbare informatie, opgesteld door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG): ‘Mijn kind heeft last van verstopping

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen