Dochter zes jaar spreekt ons voortdurend tegen, hoe gaan wij hier mee om?

 In Vraag en antwoord

Elke keer spreekt mijn dochter van 6 ons tegen als we haar een standje geven, dit maakt mij ongelooflijk driftig waardoor zij nog bozer wordt. Wat moeten we hiermee?

Vicieuze cirkel

Zoals ik het lees zitten jullie op deze manier in een vicieuze cirkel, van boosheid, nog bozer en nog weer bozer. Het is goed om te kijken waar de boosheid vandaan komt en of dit positief omgebogen kan worden.

Standje geven?

U heeft het over een standje geven. Zoals ik dit interpreteer, is dit op een negatieve manier iets zeggen van haar gedrag op dit moment. Klopt dit? U geeft namelijk geen voorbeeld van op welke manier een standje wordt gegeven, dus ik ga even uit van mijn eigen interpretatie. Uw kind kan zich aangevallen voelen door uw woorden en gaat in de verdediging en reageert dus ook negatief en opstandig. Dit doet u wellicht ook onbewust. Let eens op de reactie die u geeft naar uw dochter.

Benoem gedrag wat je wil zien

Als u zich vooral richt op het ongewenste gedrag, komt u in die vicieuze cirkel van opstapelende boosheid terecht: met als gevolg een boos en verdrietig kind, een vervelende sfeer thuis en veel frustratie bij u. Dit kunt u veranderen door te richten op het gedrag dat u graag wilt zien bij uw dochter. Dan voelt uw dochter zich niet aangevallen en weet ze gelijk wat ze wel moet doen. Ik zal dit verduidelijken met een voorbeeld: Uw dochter is met stiften op de tafel aan het kleuren. In negatieve zin zeg je: Niet op de tafel kleuren. In positieve zin zeg je: Kleuren doe je op het papier. Want dit is wat u wil dat ze doet en uw dochter wordt niet aangesproken dat ze iets doet wat niet mag, dus ze hoeft zich niet te verdedigen.

Nog een benadering

Het is voor uw dochter makkelijker om met informatie om te gaan dan met een beschuldiging. Een benadering die ook goed werkt is om uw dochter zelf na te laten denken over een mogelijke oplossing. Nog een voorbeeld:
Als uw dochter bijvoorbeeld een knuffel afpakt van iemand. Zeg dan feitelijk wat u ziet: Ik zie dat je de knuffel pakt van haar en ik zie dat zij daar verdrietig om is. Grote kans dat uw dochter de knuffel snel weer teruggeeft. Gebeurt dit niet, dan kunt u uw dochter helpen met het stellen van vragen, bijv. Wat kan je doen om haar weer blij te maken? Als uw dochter de knuffel teruggeeft kunt u haar een compliment geven, dat ze dit goed opgelost heeft. Dan bent u blij en uw dochter is blij!

Aan het begin zal deze aanpak wellicht onwennig zijn, u zult zien als u hiermee oefent u de negatieve vicieuze cirkel doorbreekt en ongewenst gedrag wordt omgezet naar positief gedrag. Veel succes!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen