Dochter 3,5 jaar kan niet tegen harde geluiden en drukke plekken zoals een speeltuin

 In Vraag en antwoord

Onze dochter van 3,5 jaar is een prachtige enthousiast meisje met veel plezier. Wat ons alleen opvalt is dat ze moeite heeft als een kind gericht tegen haar hard gaat praten of gillen. Haar nichtje schreeuwt al bij het idee dat mijn dochter iets gaat afpakken (en dat doet ze echt niet, dat durft ze niet eens). Als haar nichtje dan zo gilt, wordt mijn dochter snel emotioneel. Dat heeft ze ook als mijn man zijn stem (bijna nooit) verheft of als een andere volwassene dit doet. Hier kan ze dan zo van schrikken. Ze heeft ook van jongs af aan al angst voor geluiden van machines en ook voor auto’s heeft ze angst. Zelfs als we in huis zitten en de grasmaaier langskomt, vraagt ze of hij niet binnen kan komen? Ik moet zeggen dat dit wel een stuk minder wordt de laatste maanden. Ook heeft ze moeite met spelen in een drukke speeltuin waar je jezelf wel ergens tussen moet wringen om aan de beurt te komen. Ook op de peuterspeelzaal zie ik haar vaak kijken en niet mee spelen. Dat is gewoon door angst of onwennigheid. Hoe kunnen we haar hiet het beste mee helpen of is het niet nodig, gaat het vanzelf wel over?

Hooggevoeligheid

Uw dochter is erg gevoelig voor harde geluiden, drukte en misschien ook onverwachtse gebeurtenissen. Dit kan er op duiden dat uw kind prikkelgevoelig is. Veel mensen noemen dit ook wel hooggevoeligheid. Dit houdt kortgezegd in dat alle prikkels die van buitenaf binnenkomen door zien, horen, ruiken, voelen en proeven veel sterker doorkomen dan gemiddeld. Hierdoor komen er ook vaak meer prikkels binnen dan gemiddeld, waardoor je hoofd overprikkeld kan raken.

Tips

Belangrijk is om aan uw kind uit te leggen wat hooggevoeligheid is. Een leuk boekje om samen te lezen is ‘Langmuts is een held’ van Josina Intrabartolo, hierin wordt door middel van een avontuur van een kabouter goed uitgelegd wat hooggevoeligheid is.

Daarnaast is het voor uw dochter goed om te leren hoe ze zich kan afsluiten voor de prikkels van buitenaf. Dit kan goed met kinderyoga of -mindfulnes.

Angst voor geluiden

Betreft de angst voor harde geluiden, als stemverheffing of een boos kind, kan het ook goed zijn dat uw dochter leert om te zien aan het gezicht van de ander hoe deze zich voelt. Het kan zijn dat het voor uw dochter nu onverwachts komt, omdat ze niet merkt dat er bijvoorbeeld al irritatie is. Als ze dit leert herkennen, komt het minder onverwacht aan of kan ze er al eerder op reageren.

Hulp inschakelen

Zoals u leest, kunt u uw dochter hier zeker bij helpen. Vindt u het lastig om dit zelf te doen, dan kunt u ook de hulp inschakelen van een kindercoach of andere professional. Als uw dochter leert omgaan met haar gevoeligheid en weet hoe ze kan reageren als er te veel prikkels zijn, zult u zien dat uw dochter met zelfvertrouwen zal gaan genieten van het leven. Veel succes! U kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

Comments
  • Bouchra
    Beantwoorden

    Hallo,

    Mijn zoon van bijna 4 is hooggevoelig. Ik wilde vragen of een minderjarig dit gratis krijgt en dat de verzekering dit betaald. Weet u hier meer over?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0