Dochter 26 maanden eet alleen potjes Olvarit

 In Vraag en antwoord

Mijn vraag gaat over het avondeten. Mijn dochter is nu 26 maanden oud. Ze wil niet met de pot mee eten. Dat betekent dus dat ze nog steeds potjes Olvarit krijgt. We hebben al veel geprobeerd. Een tijd (5 maanden) geen potjes geven. Eerst alleen ons eten op tafel zetten en pas daarna haar potjes. Ons eten in een potje doen, maar dan gaat ze echt kokhalzen dus daar trapt ze ook niet in. Toen ze jonger was at ze gewoon hele boontjes, wortel, aardappelen etc. Maar ineens niet meer. Wij kunnen ons niet herinneren dat er iets naars is gebeurd waardoor ze misschien bang is geworden. Brood eet ze wel normaal mee. Snoep krijgt ze bijna nooit. Meestal zijn dat dan rozijnen. Fruit eet ze wel goed. Komkommer en kleine tomaatjes gaat ook goed. Wat ik wel zie is dat ze een hap neemt en amper kauwt. Weten jullie wat we eraan kunnen doen zodat ze gewoon met ons mee kan eten en geen potjes meer krijgt? 

Beste advies

Hartelijk bedankt voor jullie vraag. Als moeder van 3 kinderen weet ik als geen ander hoe fijn het is om te zien dat je kind goed eet. Soms zou je het er het liefst in willen proppen. Toch is het belangrijk om er ontspannen mee om te blijven gaan. Dat is dan ook het belangrijkste advies wat ik kan meegeven.

Opbouwen

Verder adviseer ik jullie om jullie dochter dezelfde maaltijd aan te bieden, maar wel fijn te pureren. Zo kan ze wennen aan de smaken van verse maaltijden. Als dit goed gaat kunnen jullie de structuur steeds grover gaan aanbieden totdat de structuur vergelijkbaar is met jullie eigen maaltijd. Neem voor het opbouwen rustig de tijd.
Misschien vind jullie dochter het wel lekker om wat meer rauwe groenten tussendoor te knabbelen? Misschien ook eens worteltjes proberen of stukjes paprika? Zo gaat er ongemerkt toch wat extra groenten naar binnen en meteen goed voor de kauwontwikkeling!

Ontwikkeling smaak

De smaak van een kind is in ontwikkeling. Eenmaal geen sperziebonen, wil niet zeggen dat het kind de volgende keer ook geen sperziebonen wil eten. Gewoon blijven aanbieden dus, maar geen drama van maken.

Sfeer aan tafel

De sfeer aan tafel is ook erg belangrijk om spanningen rondom het eten te helpen voorkomen. Samen koken, de tafel dekken of zelf laten kiezen van bijvoorbeeld de groenten zijn kleine voorbeelden hierbij.

Screening mondmotoriek

Mocht alles niet helpen en de zorgen nemen toe dan zou een logopedische screening van de mondmotoriek nog een idee kunnen zijn om aan te denken.

Showing 3 comments
  • Hetty Koenraads
    Beantwoorden

    Diverse ziekenhuizen beschikken over een eetpoli, waar behoorlijk wat specialisme zit op dit gebied en mensen u kunnen helpen om gericht met uw vraag aan de slag te gaan
    .

  • Jet van der Spek
    Beantwoorden

    Voor problemen in de eet- en drinkontwikkeling, kunnen ouders uitstekend terecht bij een preverbaal logopedist.
    Zij is gespecialiseerd in eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen, vanaf 0 jaar tot een ontwikkelingsleeftijd van ongeveer 2 jaar.
    De website http://www.prelogopedie.nl staat vol met tips en adviezen op dit gebied.
    Ook kunnen ouders daar een preverbaal logopedist in hun woonomgeving vinden op de zoekkaart.
    Ik denk dat dit een mooie aanvulling is op bovenstaande hulpvraag.

  • Rob
    Beantwoorden

    Ik zie het probleem niet, ze eet toch goed. Potjes zijn zeker net zo gezond als zelf (vers) gekookt, misschien zelfs wel gezonder (minder zout, meer vitamines door directe verwerking). Ze gaan vanzelf wel mee eten met de pot, hier is tijd genoeg voor.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0