Stimuleren taalontwikkeling peuter

 In Tips

Hoe stimuleer je taalontwikkeling van je peuter?

De actieve woordenschat neemt tijdens de peuterfase een grote sprong. De taalontwikkeling wordt versneld door de omgang en het spelen met leeftijdsgenootjes. Ook het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal stimuleert de ontwikkeling van spraak en taal.

Door de drang om de wereld te willen ontdekken, de wil om graag te imiteren en omdat kinderen van nature graag willen spelen, ontwikkelt de spraak en taal van een peuter zich bijna automatisch en spelenderwijs. Hoe kan je het gebruik maken van woorden en de woordenschat van jouw peuter extra stimuleren?

Tips en spelletjes om de spraak en taal te stimuleren peuter

 1. Ook in deze leeftijdsfase is het nog steeds belangrijk om veel te praten met jouw kind en veel te benoemen wat er te zien is in huis en op straat. Een peuter raakt ook geïnteresseerd in de kleuren van dingen, het tellen van dingen, voorzetsels, bijvoeglijke naamwoorden zoals groot en klein. Speel hier op in.
 2. Speel samen met jouw kind allerlei simpele spelletjes zoals puzzels, plaatjesmemory (benoem de plaatjes), opzeggen rijmversjes etc.
 3. Stimuleer samenspelen met andere kinderen, maar ook alleen spelen waarin kinderen alledaagse activiteiten kunnen naspelen (winkeltje, kuikentje, vekleedspullen, handpoppen).
 4. Lees elke dag voor aan jouw kind en stimuleer ook jouw kind om zelfstandig in (plaatjes)boeken te bladeren. Samen elke week nieuwe boeken halen bij de bibliotheek zal zeker helpen om dit te stimuleren. Verzin ook een keer samen een verhaal. De basis van dit verhaal kunnen de belevenissen van de dag zelf zijn.
 5. Neem tijdens het avondeten of voor het slapen gaan de dag door met jouw kind. Vertel ook over jouw eigen belevenissen en vraag naar de belevenissen van het kind. Maak een vast ritueel van dit moment.
 6. Stimuleer de taal en fantasie door samen met vingerpoppetjes en/of handpoppen te spelen.
 7. Samen rijmwoorden maken (vaak nog wel heel moeilijk!) en stimuleer het benoemen van smaken.
 8. Speel een spelletje woordenlotto. Jouw kind kan waarschijnlijk de woorden nog niet lezen, maar misschien wel het juiste kaartje met hetzelfde woord erbij zoeken. Begin met simpele woorden van bijvoorbeeld 3 letters. Dit spel kan ook met alleen letters gespeeld worden.
 9. Praat samen over de vakantiefoto’s of pak een familieboek en neem met elkaar de stamboom en andere belangrijke gebeurtenissen door.
 10. Laat jouw kind kennismaken met poëzie. Kinderen kunnen al vrij snel simpele gedichtjes van een paar regels leren.

Let op: In zijn algemeenheid is sociaal contact en samenspelen goed voor de spraak- en taalontwikkeling. Lees daarom dan ook de spelletjes en tips beschreven bij de sociaal-emotionele ontwikkeling op deze website.

Lees ook:

Comments
 • hanneke
  Beantwoorden

  goed artikel met leuke tips
  Bij punt 3 staan 2 spelfouten….

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen