Stimuleren taalontwikkeling dreumes

 In Tips

Hoe stimuleer je taalontwikkeling van je dreumes?

In deze leeftijdsfase gaat de taalontwikkeling met flinke sprongen vooruit. Deze ontwikkeling komt in een stroomversnelling door de toegenomen interesse van jouw dreumes in zijn omgeving en interesse in andere mensen en kinderen.

De passieve woordenschat is nog vele malen groter als de actieve woordenschat en jouw dreumes gebruikt nog heel veel gebaren en lichaamstaal. Hoe stimuleer je spelenderwijs taalontwikkeling van jouw dreumes?

Tips en spelletjes om de spraak en taal te stimuleren dreumes

  1. Praat gedurende de dag veel met jouw kind en benoem alles wat er te zien is in huis en op straat
  2. Kijk naar de gebaren en lichaamstaal van jouw kind en speel hier op in.
  3. Luister naar de woorden van uw kind en speel hier op in. Als jouw kind ‘poes’ zegt, kan je hier op ingaan door te zeggen: ‘dat is inderdaad Noa de poes! Zullen we de poes aaien?’
  4. Corrigeer jouw kind niet, maar herhaal het fout uitgesproken manier wel op de juiste manier. Als jouw kind ‘Tutu’ gebruikt voor auto, kan je dit herhalen door te zeggen: ‘dat is inderdaad een auto!’
  5. Lees elke dag (op een vast tijdstip) voor. Wordt lid van de bibliotheek!
  6. Samen plaatjes aanwijzen in simpele boekjes en tijdschriften en de afbeeldingen benoemen. Ook vragen of jouw kind de ‘stoel’ kan aanwijzen etc.
  7. Ondersteun met jouw stem de dagelijkse activiteiten. Benoem steeds wat je aan het doen bent. ‘Nu ga ik jouw trui uitrekken, eerst de armen en handjes, nu je hoofd etc.’
  8. Praat tijdens het ontbijt en avondeten met jouw kind, betrek het kind bij het eten en geef hem de tijd en ruimte om ook echt te reageren. Benoem de spullen die op tafel staan en vraag hem dingen aan te wijzen.
  9. Luister naar kindercd’s met muziek, verhaaltjes en rijmpjes en kijk (samen) naar kinderprogramma’s.
  10. Door te spelen en na te doen (samen en ook alleen), wordt de taal automatisch gestimuleerd. Verkleedkleren, keukentje, winkeltje, poppenhuis, pluche dieren, speelgoed telefoon, stimuleer je spel.

Let op: In zijn algemeenheid is sociaal contact en samenspelen goed voor de spraak- en taalontwikkeling. Lees daarom dan ook de spelletjes en tips beschreven bij de sociaal-emotionele ontwikkeling op deze website.

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen