Stimuleren sociaal-emotionele ontwikkeling dreumes en peuter

 In Tips

Hoe stimuleer je sociaal-emotionele ontwikkeling kind?

Als ouders heb je veel invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling van jouw kind. Hoe stimuleer je de sociaal-emotionele ontwikkeling van jouw dreumes en peuter? Hoe help je een kind bij het ontwikkelen van een zelfbewustzijn en sociaal bewustzijn?

Jouw dreumes zal in eerste instantie liever alleen of naast iemand anders spelen. Vanaf de leeftijd 2 – 2,5 jaar zal jouw peuter het steeds leuker vinden om samen met een vriendje te spelen. Echt samen spelen is dan nog moeilijk, dit zal vanaf de leeftijd van 3 jaar steeds beter gaan.

Tips en spelletjes om sociale vaardigheden te stimuleren

  1. Geef jouw kind volop de gelegenheid om in contact te komen (en te spelen) met leeftijdsgenootjes, maar ook oudere en jongere kinderen.
  2. Stimuleer ‘doen alsof’, ‘naboots’ en ‘rollenspel’. Speelgoed dat dit stimuleert zijn een speelgoedkeukentje, poppenhuis, verkleedspullen een winkeltje, tentje en bijvoorbeeld een miniatuurhuisje in de tuin.
  3. Leer jouw kind over zichzelf en over de wereld waar hij in leeft. Dit kan je doen door verhalen over de dag te vertellen met jouw kind in de ‘hoofdrol’, bekende foto’s te bekijken, gevoelens en emoties te benoemen (zelf gezichtsuitdrukkingen maken en stripboeken zijn hier vaak heel geschikt voor).
  4. Versterk het gevoel van eigenwaarde van je kind door hem regelmatig te vertellen dat je hem waardeert.
  5. Door middel van een (hand)pop of knuffel, die synoniem staat voor jouw kind, kan je het gedrag van jouw kind en welk effect dit heeft op andere mensen in verhaalvorm inzichtelijk maken. Jouw kind zal het zelf ook geweldig vinden om de pop te mogen spelen.
  6. Laten zien wat geven om anderen is. De manier waarop jij liefde geeft en zorgzaam bent, is het eerste voorbeeld voor jouw kind. Kinderen kunnen het uiten van hun liefde en zorgzaam gedrag oefenen op een pop, knuffel en bijvoorbeeld een huisdier.
  7. Laat jouw kind ook in contact komen met vreemden. Laat jouw kind afrekenen in de winkel, hem of zelf iets aanwijzen in de winkel aan de verkoper etc.
  8. Stoei en speel gekke spelletjes met jouw kind. Stoeien is goed om de grenzen van een ander te leren kennen en te accepteren.
  9. Geef jouw kind verschillende (kleine) taakjes in het huishouden. Laat jouw kind zijn eigen speelgoed opruimen en kleren in de wasmand gooien.
  10. Leer jouw kind om op zijn beurt te wachten. Je kan dit thuis oefenen door niet altijd jouw kind als eerste iets te geven, maar ook eens papa of mama zelf. Op de peuterspeelzaal of bij bijvoorbeeld peutergym zal deze vaardigheid verder uitgebouwd worden.
  11. Leer jouw kind niet iemand in de rede te vallen en leer hem te wachten en behoeften uit te stellen. Dit kan je oefenen door jouzelf niet te laten onderbreken tijdens een gesprek met een ander, maar eerst de zin af te maken en dan pas jouw kind aan het woord te laten. Je kan ook jouw gesprek even onderbreken door te zeggen dat jouw kind even moet wachten tot jij bent uitgepraat. Laat in het begin jouw kind niet te lang wachten en geef een compliment als het kind goed gewacht heeft.
  12. Vanaf 3 jaar kan je al simpele bordspelletjes met jouw kind spelen. Winnen, verliezen, wachten, delen, regels volgen, zijn allemaal vaardigheden die geoefend worden.

Let op: In zijn algemeenheid is sociaal contact, samenspelen, praten goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Lees daarom dan ook de spelletjes en tips beschreven bij de andere ontwikkelingsgebieden op deze website.

Lees ook:

Showing 1 comments

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0