oefeningen leren rekenen

 In Tips

Tips ter voorbereiding voor het leren rekenen

Rekenvaardigheden zijn essentieel in het dagelijkse leven. Onopgemerkt zijn kinderen de hele dag bezig met tellen en rekenen. Het kunnen tellen, ordenen en sorteren zijn belangrijke voorwaarden voor het kunnen rekenen.

Stimuleer spelenderwijs de rekenvaardigheden van je kind. Dit kan door het spelen van eenvoudige spelletjes en door dit in het dagelijks leven bewust in te bouwen.

Spelletjes om het tellen te stimuleren kleuter

 • Dek samen de tafel en laat jouw kind tellen hoeveel borden er zijn en hoeveel messen en vorken nodig zijn.
 • Tel tijdens het avondeten en laat bijvoorbeeld tijdens het eten je kind de sperziebonen op het bord tellen en vraag ook hoeveel sperziebonen hij nog heeft als één sperzieboon op heeft gegeten. Hoeveel sperziebonen heb je als je een sperzieboon door midden bijt? Hoeveel stukjes sperzieboon kan je afbijten tot de sperzieboon te klein is om nog een stuk af te kunnen bijten?
 • Laat je kind de partjes van een mandarijn of de rozijntjes uit een doosje tellen en laat hem de partjes of rozijntjes eerlijk delen met een broertje of vriendinnetje. Kijk ook naar de reactie als jij de partjes gaat verdelen en expres een fout maakt.
 • Speel simpele bordspellen met een dobbelsteen. Een simpele manier om te oefenen met de dobbelsteen: gooi met de dobbelsteen en klap het aantal ogen met je handen.
 • Door zelf hardop te tellen tijdens dagelijkse klussen, zal je kind onopgemerkt veel oppikken. Tel bijvoorbeeld het aantal schepjes suiker in de koffie, het aantal gesmeerde boterhammen, het aantal knopen wat je dicht doet, etc.
 • Zing samen met je kind bekende telliedjes zoals: ‘1,2,3, 4, hoedje van papier’

Spelletjes om het ordenen en sorteren te stimuleren kleuter

 • Leer je kind spelenderwijs verschillende vormen en ga in huis op zoek naar cirkels, rechthoeken en vierkanten. Welke vorm heeft de klok, de spiegel en het boek? Je kan ook een vorm tekenen en jouw kind de vorm laten zoeken in huis.
 • Leer je kind spelenderwijs de begrippen op, onder, achter, voor, naast en geef je kind allerlei opdrachtjes. Ga op je bed staan, onder het bed liggen, achter de gordijnen staan, voor de tv zitten etc. Ook leuk om een hoepel op de grond te leggen, je kind in de hoepel te laten staan en vervolgens de opdracht te geven om voor, in, achter, in, naast en op de hoepel te springen.
 • Leer je kind ook de begrippen links en rechts. Speel een commandospel waarin je kind de rechterhand in de lucht moet steken, de linkervoet op de rechtervoet gezet moet worden, de linkerknie de rechterhand moet aanraken, etc.

Lees ook:

Showing 2 comments
 • van Dam
  Beantwoorden

  hallo, onze dochter van 8 jaar heeft problemen met haar cognitief geheugen. De ene keer wil de spelling lukken en de andere keer haar wiskunde. Gelijk opgaan in het rapport laat te over. Doel gericht komen wij er niet uit met school. Graag had ik jullie advies om wat te doen in welke richting.

  Graag hoor ik van u.

  Met vriendelijke groet,

  Angelique van Dam

pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0