oefeningen leren lezen

 In Tips

Tips ter voorbereiding voor het leren lezen

Voordat kinderen kunnen lezen, moeten zij zich beseffen dat een bepaald patroon van letters een bepaalde klank vertegenwoordigt. Om te kunnen lezen is het ook belangrijk dat kinderen weten dat altijd van link naar rechts en van boven naar benden wordt gelezen.

Spelenderwijs kunnen oefeningen gedaan worden ter voorbereiding om het leren lezen op de basisschool. Hoe kan je je kind helpen bij het leren lezen?

Spelletjes om voorwaarden voor het lezen te stimuleren

  • Leer je kind simpelweg door voor te lezen een aantal principes: er staan woorden op een blad, de woorden vormen samen een verhaal, een verhaal lees je van voor naar achter, etc. Dit kan je extra benadrukken door met je vinger de woorden die je leest te volgen. Je kind zal al snel door hebben dat in elk boek een ander verhaal staat, maar dat een verhaal altijd op de eerste pagina begint.
  • Laat je kind kennismaken met een stripverhaal. Hierdoor leert je kind op een andere manier hoe de structuur van een geschreven blad in elkaar steekt. De tekeningen zijn op dezelfde manier geordend als de woorden in een boek.
  • Maak samen met je kind een stripverhaal. Ook hierdoor leert je kind van links naar recht en van boven naar beneden te werken. Je kan zelf tekeningen maken, maar het is makkelijker om foto’s en bijvoorbeeld plaatjes uit een tijdschrift te gebruiken.
  • Om te kunnen lezen moeten kinderen details en kleine verschillen tussen letters en woorden herkennen. Door veel spelletjes te spelen waarbij tekeningen, plaatjes, woorden bestudeerd moeten worden, kan dit geoefend worden. Denk aan bijvoorbeeld het spelen van legpuzzels en het zoeken van verschillen in twee bijna identieke tekeningen/afbeeldingen.
  • Leer je kind vormen herkennen en van elkaar onderscheiden. Dit kan je doen door op een blad cirkels, driehoeken en vierkanten te tekenen. Knip vervolgens op karton dezelfde vormen uit. Laat je kind nu de vormen van karton op de juiste vormen op het papier leggen. Maak het moeilijker door de vormen op het papier te verstoppen in een tekening op het papier.
  • Laat je kind spelenderwijs kennis maken met klanken en laat je kind luisteren naar gedichten en liedjes met rijm. Door rijm vallen de klanken meer op.
  • Leer je kind rijmen. Kinderen vinden dit vaak erg moeilijk, maar wel heel leuk. Helemaal als je gekke woorden gebruikt. Help je kind door het voor te doen, of de eerste letters van het woord voor te zeggen. Je kan ook zelf het nieuwe rijmwoord bedenken en je kind het oude woord laten herhalen: hoed, voet, hoed, moet, voet, snoet, etc.
  • Speel het spel ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’. Je zoekt een voorwerp in de kamer en zegt alleen de eerste letter van het voorwerp. Bijvoorbeeld: ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het begint met een ‘B’ (boter).
  • Leer je kind letters zoeken. Schrijf een letter op papier en laat je kind deze letter in het tijdschrift of boek opzoeken. In de auto kan je dit spel ook spelen naar te zoeken naar de letters op nummerborden. Kinderen vinden het leuk om de eigen naam te herkennen, dus start met het zoeken van letters van de eigen naam.
  • Hetzelfde als het vorige spel, maar nu laat je je kind op zoek gaan naar volledige woorden in een tekst. De woorden ‘de’ en ‘het’ zullen in elke tekst wel terug te vinden zijn.

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0