Leestempo stimuleren kind

 In Tips

Hoe stimuleer je het leestempo van je schoolkind?

Het leestempo wordt steeds belangrijker in groep 3 en 4 van de basisschool. Vlot kunnen lezen is belangrijk om informatie goed kunnen verwerken en dus goed mee te kunnen komen bij alle vakken op school.

Als kinderen te veel tijd en energie kwijt zijn met het lezen van bijvoorbeeld een opdracht blijft er weinig tijd over om de opdracht goed te kunnen maken. Hoe kan je je kind helpen bij het sneller leren lezen?

Tips om sneller te leren lezen

  • Ook voor het leren sneller lezen geldt: maken van leeskilometers. Door te oefenen gaat de leessnelheid omhoog. Maak dus elke dag tijd vrij om te oefenen met lezen. Lees ook de tips hierboven beschreven.
  • Soms kan het helpen om net even een makkelijker niveau boek voor je kind uit te kiezen. Je kind ervaart op deze manier succes en zal gemotiveerder blijven. Zorg verder voor motivatie door je boeken te laten kiezen met onderwerpen die hem echt interesseren en het belang van snel lezen uit te leggen. Het is niet alleen belangrijk op school, maar je kan bijvoorbeeld ook een ondertitel van een film lezen.
  • Lees een aantal dagen achter elkaar dezelfde tekst om het leestempo op te krikken. In combinatie met een beloningssysteem kan dit een effectieve methode zijn.
  • Lees samen met je kind hardop de tekst van het boek en zorg ervoor dat jouw leestempo net wat hoger ligt dan het normale leestempo van je kind. Op deze manier kan je je kind ‘meetrekken’ in een iets hoger tempo. Lees ook een pagina om en om en/of om en om een zin voorlezen.
  • In de bibliotheek zijn ook speciale ‘samenleesboeken’ te huur. Makkelijke teksten voor het kind worden dan afgewisseld met moeilijkere teksten voor de ouder.
  • Laat je kind een vinger of bladwijzer onder de regel gebruiken tijdens het lezen. Op school kan hier soms afkeurend over worden gedaan, maar het kan voor sommige kinderen wel nog prettig zijn.

Tot slot:

Zorg ervoor dat ‘oefenmoment’ iets leuks wordt, iets om naar uit te kijken. Het is ook een moment dat je de volle aandacht van je ouders krijgt. Neem dus ook echt even de tijd voor je kind. Zorg voor een warme, gezellige plek met een lekker kopje thee en/of eindig het oefenmoment door even iets gezelligs samen te doen. Laat je kind voelen dat dit een speciaal moment voor hem is.

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0