Leuke en gezonde traktatie

 In Artikel

gezonde traktaties

Is je zoon of dochter binnenkort jarig en ben je op zoek naar een leuke én gezonde traktatie voor op school? Heb je soms het idee dat je kind iedere week met een snoeptraktatie thuiskomt en zou je willen dat dit wat gezonder kon? Nou dat kan, en gezond trakteren hoeft helemaal niet saai te zijn!

Dol op snoep, maar…

Veel kinderen zijn dol op snoep, maar te veel snoep is niet goed voor ze. Soms heb je van die maanden waarin een heleboel kinderen uit de klas tegelijk jarig zijn en ze dagen achter elkaar thuiskomen met ongezonde traktaties. Zou jij het eens anders willen aanpakken? Geef jouw zoon of dochter dan een lekkere, én gezonde traktatie mee naar school!

Betrek je kind

Ben je bang dat je kind niet blij zal zijn met het “gezond trakteren”? Dat is juist een uitdaging. Maak iets leuks van de traktatie en betrek je kind bij het maken ervan. Zodat jullie samen trots kunnen zijn op het resultaat. Zo wordt het zeker een succes!

Lekkere én gezonde traktatie

Wat zijn nu leuke, lekkere én gezonde verjaardagstraktaties? Je zult verbaasd zijn hoeveel er te vinden is in boeken en op internet. Wat dacht je bijvoorbeeld van een aquarium met vishengels? Je neemt een stuk piepschuim dat jullie versieren als aquarium. Daarin hang je allemaal hengels. De hengels zijn gemaakt van soepstengels met een dropveter eraan en uiteraard met een snoepvisje onderaan vastgeknoopt.

Voorkom stress

Zorg wel dat je op tijd begint. Dus bedenk een week of drie van tevoren wat je wilt. Dit voorkomt stress en zo heb je tijd genoeg om de materialen en producten bij elkaar te zoeken. Overleg met de leerkracht en met je kind om teleurstellingen te voorkomen.

Niet duur

Gebruik je fantasie, maar maak het niet te moeilijk. Vaak vinden kinderen eenvoudige traktaties waar ze later nog iets mee kunnen al veel leuker dan een zak snoep of chips. Dat zakje chips waar zo veel andere kinderen iedere keer mee aankomen wordt voor hen op een gegeven moment toch ook saai? Maak er dus eens iets leuks én lekkers van. Daar zul je de klasgenootjes van je zoon of dochter mee verrassen. En bovendien: leuke en gezonde traktaties hoeven helemaal niet duur te zijn.

Tips gezonde traktatie

  • Probeer de traktatie van tevoren uit voordat je alle ingrediënten en benodigdheden in huis haalt. Is het haalbaar om er bijvoorbeeld 30 stuks van te maken?
  • Vraag bij de leerkracht na of er kinderen in de klas zitten met een allergie
  • Ga na hoeveel kinderen er in de klas zitten, zodat je genoeg traktaties hebt (maak er eventueel een paar extra)
  • Ook leuk om te doen: zet de jarige even op de foto met de zelfgemaakte traktaties voordat ze uitgedeeld worden. Dan hebben jullie een leuk aandenken van de verjaardag.
  • Lees ook het traktatiereceptenboekje van de GGD Kennemerland

Veel plezier met het maken van de traktaties!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0