• Nicole
  3 mei 2018 at 19:23 #4538

  Zoon 18,5 maanden opeens slechte slaper

  Goedenavond, ons zoontje van 18,5 maand is sinds 3 weken van een goede slaper een hele slechte slaper geworden. Hij ging altijd blij en tevreden slapen, sinds kort gaat hij onmiddellijk huilen, rechtop zitten of staan in zijn bedje als hij merkt dat mijn partner of ik de kamer verlaten. Ook wordt hij ‘s nachts meerdere keren hard huilend wakker, gaat ook dan rechtop zitten op staan in zijn bedje. ‘s Middags bij het middagslaapje is hetzelfde patroon te zien bij het inslapen, hij wordt dan alleen niet wakker tussendoor.
  We hebben al heel lang hetzelfde bedtijdritueel en zorgen voor ong. 30 min. voor het slapen gaan voor een rustige activiteit. Overdag heeft hij een voorspelbaar ritme.

  Sinds kort zijn we aan het oefenen met het even wachten (kamer uitlopen, zeggen dat je terugkomt en dat dan ook doen) maar dit heeft geen effect. We zitten nu naast zijn bedje totdat hij in slaap valt en ‘s nachts halen we hem meestal uiteindelijk uit zijn bedje en slaapt hij bij ons in bed.

  Zowel het naast zijn bedje zitten als het bij ons in bed leggen is iets wat we eigenlijk niet willen. Echter, hem laten huilen willen we ook niet. Zijn en onze nachtrust is nu erg verstoord en we weten niet hoe we het nu het beste aan kunnen pakken om van hem weer een goede slaper te maken.

  Is er een aanpak die er voor zorgt dat hij weer blij gaat slapen en een goede nachtrust heeft, zonder dat hij heel lang huilt?

  Reactie
  Tjitske de Boer, fysiotherapeut en Child'Space docent
  Tjitske de Boer, fysiotherapeut en Child'Space docent
  23 mei 2018 at 22:39 #4730

  Hallo Nicole,
  Ik hoop dat het al weer beter gaat met je zoontje.
  Als ik je verhaal lees dan klinkt het alsof je zoontje ergens bang of onzeker door is geworden. Zijn er rond de tijd dat dit begon veranderingen in of rondom jullie gezin geweest? Ik vind het heel mooi om te zien hoe zorgvuldig jullie altijd met het bedtijdritueel zijn omgegaan. Ik denk dan ook dat daar niet de reden is voor het huilen. Denk terug, praat met elkaar over wat je zoontje in de weg kan zitten. Als je een reden denkt te vinden, benoem dat tegen hem en vertel hem dat jullie er zijn, maar dat slapen nodig is om de volgende dag weer fijn te kunnen spelen. Hij moet weer het vertrouwen terug krijgen.
  Ken je het gebaar wat je maakt om iemand gerust te stellen? Ritmisch kloppen met een vlakke hand op iemands schouder, bijvoorbeeld. Misschien deed je dat ook wel toen je zoontje nog jonger was en over je schouder hing voor een boertje. Dat kloppen kun je gebruiken om hem weer rust en vertrouwen in zichzelf te geven. Elke avond voor het slapen gaan klop je langs zijn hele lijfje, met een heel rustig ritme. En je kunt er ook een slaapliedje bij zingen. Ik denk dat het werkt.
  Hartelijke groet,
  Tjitske de Boer

  Reactie
Reply To: zoontje (18,5 maanden) is sinds 3 weken een slechte slaper
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Reactie

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen