• Jessica
  2 juni 2018 at 20:56 #4771

  Zoontje 12,5 maand beweegt zich niet voort

  Mijn zoontje is 12.5 maand. Hij kan omrollen en zelfstandig zitten. Op een gladde vloer schuift hij zich op zijn buik of komt naar achteren en als ik hem weg zet kan hij even blijven staan. Mijn zoontje kan zich niet optrekken van lig naar zit en al helemaal niet van zit naar staan. Hij kan dus niet tijgeren, kruipen of stappen. Hij beweegt zich dus niet voort. Kinderfysio en CB hebben ons doorverwezen naar kinderarts, deze heeft zijn bloed onderzocht en scan gemaakt van zijn hoofd. Hier is niks uitgekomen. Dus nu is het weer afwachten wanneer en of hij iets gaat doen om voor te bewegen. Moet ik me zorgen maken? Zijn er soortgelijke ervaringen?

  Reactie
  Tjitske de Boer, fysiotherapeut en Child'Space docent
  Tjitske de Boer, fysiotherapeut en Child'Space docent
  3 juni 2018 at 22:24 #4777

  Hallo Jessica,

  Ik snap dat je je een beetje zorgen maakt, maar gezien het onderzoek bij de kinderarts kun je het grootste deel van die zorgen los laten. Er is niets fundamenteels mis met je zoontje, hij zou dus gewoon alle stapjes verder kunnen maken om zich verder te ontwikkelen. Toch hoef je hierin niet passief toe te kijken en af te wachten tot hij zijn weg vindt. Ik heb een aantal vragen over de ontwikkeling van je zoontje.

  – Kan hij wel van zit naar lig zonder jouw hulp?
  – Als hij op een gladde vloer zich wel enigszins voort beweegt gebruikt hij dan armen en benen? Beiden evenveel?
  – Als hij op zijn buik ligt tilt hij dan zijn hoofd zo hoog op dat hij ook zijn armen strekt en dus duwt met zijn handen?
  – Speelt hij op zijn buik met speelgoed zodat zijn beide armen van de vloer zijn omdat hij ze nodig heeft voor het speelgoed?
  – Hoeveel tijd van zijn wakker zijn brengt je zoontje vrij spelend op de vloer door? Wat doet hij dan het liefst?

  Dat zijn allemaal stapjes in de ontwikkeling die komen voor kruipen, gaan staan en lopen. De ontwikkeling gaat op zijn eigen manier maar er is wel een bepaalde volgorde, dwz. dat bepaalde spieren sterk genoeg moeten zijn, balans zich moet ontwikkelen, de samenwerking door doen moet rijpen en zo.

  Als jij antwoord geeft op mijn vragen zal ik je daarna passende tips geven om je zoontje een stukje verder op weg te helpen. Waar je hem zeker niet mee helpt is hem rechtop zetten, dat is een actie die je hem zelf moet laten vinden. Er zijn veel betere manieren om hem te helpen.

  Lees ook eens mijn E-book ‘Gelukkig baby’s, gelukkig ouders‘, hierin neem ik je mee in de ontwikkeling van baby’s vanaf de geboorte.

  Hartelijke groet,

  Tjitske de Boer
  Child’Space Utrecht

  Reactie
  Jessica
  4 juni 2018 at 09:01 #4781

  Super bedankt!

  – hij gaat van zit naar lig als hij ergens niet bij kan. Hij probeert zich zover mogelijk te rekken en dan valt hij door op zijn buik. Hij vond het eerst nooit leuk op zijn buik dus dan draaide hij gelijk naar zijn rug. Nu blijft hij op zijn buik liggen en speelt dan verder. Maar hij is het wel sneller zat op zijn buik.
  – als hij naar achteren schuift op zijn buik, gebruikt hij alleen zijn armen. Hetzelfde als hij op zijn billen zit en naar achteren schuift. Bilschuiven naar achteren doet hij zelden. Hij gebruikt meer zijn armen dan maar volgens onze fysio is hij slap in zijn armen en sterker in zijn benen. Dit merk ik ook als ik hem van lig naar zit omhoog breng, hij trekt niet aan mijn handen. Maar als hij zit en ik heb zijn handen vast duwt hij sinds kort wel zich omhoog met zijn benen.
  – als hij op zijn buik lig doet hij wel zijn armen van de vloer om te spelen met speelgoed. Of hij steunt op zijn ellebogen.
  – wanneer hij wakker is, speelt hij bijna al zijn tijd op de speelmat op de grond. Maar bijna alles zittend, hij ligt niet graag op zijn buik. Maar wij doen minimaal 2 keer per dag hem een half uur op zijn buik leggen en met speelgoed stimuleren allerlei kanten op te gaan. Op zijn buik een andere kant op draaien doet hij wel en gebruikt dan zowel armen als benen. Hetzelfde als hij zit en rond zijn as draait, dan gebruikt hij ook zijn armen en benen.

  Groet,
  Jessica

  Reactie
  Tjitske de Boer, fysiotherapeut en Child'Space docent
  Tjitske de Boer, fysiotherapeut en Child'Space docent
  5 juni 2018 at 12:45 #4789

  Hallo Jessica,

  Dank je wel voor je uitgebreide antwoorden. Wat goed dat je hem zoveel speeltijd geeft op de vloer en dat hij zich ook zeer goed alleen kan vermaken.
  Hij mist evenwel een aantal stapjes. Ik ga je proberen op grond van jouw extra informatie wat tips te geven. Bijvoorbeeld begrijp ik dat jij hem steeds in zit op de grond zet en dat hij dan zijn benen gespreid en lang heeft. Daarmee houdt hij zich dan in evenwicht en heeft hij veel speelruimte tussen zijn beentjes.
  Onderstaande tips moet je zien als speeltips. Dus je houdt je een beperkte tijd met hem bezig, bijvoorbeeld 10 minuten en laat hem dan weer vrij spelen. Kies je moment dat hij fit en gevoed is, zodat hij open staat om uitgedaagd te worden.

  1. Zet hem zo min mogelijk zittend op de grond maar liggend en laat hem zelf zijn weg vinden. Het liefst liggend op zijn rug, zodat hij ook nog zelf naar zijn buik draait. Al die bewegingen moeten zijn achterstand in de ontwikkeling van zijn evenwicht en spierkracht ondersteunen. Als hij dat niet pikt omdat hij nu nog niet weet hoe hij van lig naar zit kan komen, probeer je het in ieder geval een poosje toch even te doen en leid je hem eventueel af door tegen hem te praten of een liedje te zingen of te kloppen op zijn lichaam (zie punt 3).

  2. Als de fysiotherapeut zegt dat de spieren sterker zijn dan de armen, bedoel ze volgens mij dat hij zijn spieren voortdurend aan spant. Dat is dan meteen de oorzaak dat hij ze niet beschikbaar heeft voor beweging. Verschoon je hem nog op de rug liggend? Gebruik dan dat moment om zijn beentjes rustig en ritmisch te buigen en te strekken. 1 been tegelijk en met rustig bedoel ik niet door zijn spanning heen duwen, maar juist aanvoelen door weinig kracht te gebruiken hoeveel bewegingsruimte hij aan je geeft. Door het voelen van zijn ruimte en de herhaling worden de spieren meer ontspannen en komt er vanzelf meer bewegingsruimte. Als je beide benen hebt gedaan, kun je 2 benen tegelijk doen, knieën over de buik en dan weer van de buik weg, knieën over de buik en links-rechts bewegen zodat het bekken meerolt. En dan benen afwisselend: terwijl; je de ene strekt, buig je de andere.

  3. Klop met je hand op de beentjes, een beetje stevig en ritmisch. Niet slaan, maar meer wat je doet op iemands rug als hij zich verslikt heeft of zoals je vroeger je zoontje hielp bij het boeren. Dit helpt ook om de spieren meer te leren te ontspannen en tegelijk de benen meer in het lichaamsbeeld brengen om ze te gaan gebruiken. Dit kun je in elke houding doen: ruglig, buiklig en zittend en ook op de armen en handen. Eigenlijk wil het hele lichaam jouw handen wel voelen. Ik noem dat een sensorisch bad, dus waar alle zintuigcellen in de huid hun portie aanraking krijgen.

  4. Leg hem met zijn buik over je bovenbeen, hoofd en armen aan de buitenkant, beentjes tussen je benen. Geef hem wat te spelen en buig de benen en druk tegelijk de de knieën wat steviger in de grond. Dan gaat hij vast ervaren wat het is om te steunen op zijn knieën.

  5. Eigenlijk zou hij een aantal variaties in het zitten moeten leren en in het bijzonder de zijzit, Dit is zitten waarbij 1 beentje voor is en 1 beentje naar achter wijst gebogen. Van daaruit kan hij gemakkelijker naar andere posities, zoals naar lig of naar kruiphouding en gaan staan. Dit vraagt ook meer balans en evenwichtsgevoel. Je kunt er mee beginnen door hem te stimuleren met speelgoed meer naar rechts of juist links neer te leggen en dat hij dus moet draaien om te spelen. Of op een klein bankje rechts of links en daar speelgoed op. Of je zet hem tussen jouw benen en legt speelgoed waar hij heel erg in geïnteresseerd is aan de buitenkant van jouw benen waardoor hij meer reikt en draait. Alles om hem uit zijn comfortabele midden weg te lokken.

  6. Geef hem niet teveel speelgoed tegelijk en houd heel interessant speelgoed achter de hand voor bovenstaande samen-speel-tijd. Je wilt hem uitlokken om net even iets anders te doen, wat door zijn nog niet voldoende ontwikkelde evenwichtsgevoel best wel wat angstig kan zijn. Heel interessant speelgoed helpt hem hiervan afgeleid te worden.

  Veel plezier samen!

  Hartelijke groet,
  Tjitske de Boer
  Child’Space Utrecht

  Reactie
Reply To: Zoontje 12,5 maanden beweegt zich op geen enkele manier voort
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Reactie

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen