• Margriet
  29 augustus 2018 at 21:27 #5087

  Onze zoon van 5 vraagt op zeer negatieve manier aandacht

  Onze zoon vraagt sinds een paar weken op zeer negatieve manier aandacht. Vanuit het niets kan hij vreselijke vloek en scheldwoorden roepen. Basale handelingen die voorheen geen probleem waren(tandenpoetsen) leiden nu tot scheldpartijen en vechtpartijen. Straf of time oud is olie op het vuur. Negeren is moeilijk omdat hij echt extreem ver en lang doorgaat.

  Sociaal contact met leeftijdsgenoten geeft regelmatig problemen. Hij wil dolgraag spelen met anderen, maar gaat daarin ook vaak over de grens. Slaat of knijpt plotseling midden in het spel. Alsof hij op zoek is naar afwijzing en strijd.

  Op rustige momenten weet hij feilloos te benoemen hoe hij zich zou moeten gedragen, maar dit kan een minuut later weer omslaan in totaal grensoverschrijdend gedrag.

  Wat is er met hem aan de hand? Is dit een fase, een gedragsstoornis? Waar vinden we de juiste mensen die hem en ons kunnen helpen?

  Reactie
  Sjifra Meester
  Sjifra Meester
  2 september 2018 at 14:58 #5102

  Beste Margriet,

  Ik begrijp dat je op dit moment in een zeer lastige periode zit met je zoon. Je geeft aan dat het sinds een paar weken speelt. Vraag is of je achteraf een aanleiding kan herleiden: is er iets (heftigs) gebeurt, zijn er veranderingen geweest of zijn er bijvoorbeeld spanningen? Sommige kinderen vinden de vakantie lastig, omdat er minder structuur is en kunnen daar moeilijk mee omgaan. Ook kan het spanning zijn voor het nieuwe schooljaar.

  Je schrijft dat het ook lastig gaat in sociale situaties en dat het lijkt of hij op zoek is naar afwijzing en strijd. Het kan echter ook zijn dat hij het moeilijk vindt om zich in sociale situaties te begeven en deze te begrijpen.

  Je zoon kan in rustige situaties benoemen hoe hij zich moet gedragen, dat is heel positief. Hij moet echter nog leren om dit ook in een boze bui toe te passen, maar dat is best moeilijk (voor volwassenen is dat vaak al lastig). Probeer in de rustige situaties met hem te bespreken wat er gebeurt is; benoem zijn gevoel en wat je denkt dat er aan de hand was, kijk of hij hier zelf iets over kan zeggen (of tekenen) en bespreek met hem wat hij niet mag doen, maar vooral ook wat hij wel mag doen als hij boos is. Analyseer iedere keer voor jezelf wat er gebeurt voordat hij boos wordt en wees er op alert dat boosheid kan ontstaan uit angst of paniek en dat kinderen soms om andere dingen boos kunnen worden dan volwassenen.

  Of er sprake is van een fase of een stoornis is moeilijk te zeggen. Dit hangt of van hoe lang bepaalde dingen al bestaan en of er nog meer opvallendheden zijn in zijn ontwikkeling en/of hoe lang het voort blijft duurt. Je kan hulp zoeken bij het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) in de buurt. Zij kunnen samen met je kijken wat er aan de hand is en welke hulp nodig is. Ook kan je je wenden tot Integrale Vroeghulp (www.integralevroeghulp.nl), die hulp bieden bij problemen bij jonge kinderen. Ook je huisarts kan een aanspreekpunt zijn voor verwijzing naar bepaalde instanties.

  Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geholpen.

  Groet,

  Sjifra Meester

  Reactie
Reply To: Zoon van 5 verbaal en fysiek grensoverschrijdend
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Reactie

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen