• Diana
  16 september 2018 at 19:33 #5186

  Zoontje 13 maanden heeft moeite met slapen

  Mijn zoontje van 13 maanden heeft vanaf zijn geboorte moeite met slapen.
  Het kan een week heel goed gaan en zonder problemen naar bed brengen.
  Maar meestal heeft hij moeite met in slaap vallen en ook om te blijven liggen.
  Alle tips heb ik geprobeerd en ook wijk ik niet af van een bedritueel.
  Laten huilen kan ik niet. Maar haal m niet uit zijn bed.
  Soms loop ik ‘ zonder overdrijven’ wel 20x terug om hem weer neer te leggen. Dood vermoeiend! Voor mij maar vooral voor hem. Dit is waarschijnlijk ook een patroon geworden.
  Wat kan ik zelf veranderen om het voor mijn zoontje makkelijker en prettiger te maken om te gaan slapen?

  Reactie
  Inge de Heer - de Kinderslaapcoach
  17 september 2018 at 09:55 #5190

  Hoi Diana,

  Het is natuurlijk lastig om uit je korte verhaal een oorzaak van de slaapproblemen van je zoontje te halen. Vaak zijn er meerdere oorzaken, denk dan bijvoorbeeld aan de timing van de nachtslaap, maar zeker ook de timing van de slaapjes overdag, een medisch probleem, het handelen van de ouders is ook een hele belangrijke. En dat laatste zie ik natuurlijk terug in je korte berichtje. Je moet wel 20 x terug om hem neer te leggen. Of het al echt een patroon is kan ik niet zeggen, want ik weet natuurlijk niet hoe lang je dit al doet. Maar wat ik wel kan zeggen is dat het een heel leuk spelletje voor hem is. Kijk eens goed waarom je hem neerlegt. Leg je hem neer omdat jij vindt dat hij moet liggen? Nou blijkbaar wil hij wel iets van je. Wat hij waarschijnlijk graag wil is je aandacht. Let er dus op dat de aandacht echt in het bedritueel zit, zodat je de aandacht niet meer hoeft te geven als het tijd is om te gaan slapen. Lekker op een schemerige kamer omkleden, samen boekje lezen (je zoontje lekker op schoot), eventueel liedje zingen. En daarna in bed. Blijf er ook gerust eens bijzitten als hij in slaap valt en kijk eens wat er dan gebeurd. Gaat hij dan wel makkelijk slapen? Vergroot dan na een paar dagen eens de afstand tussen jou en hem. En ga vooral het spelletje van opstaan/neerleggen niet starten. Gaat hij staan, laat hem maar eens staan. Waarschijnlijk heeft hij geen idee wat nu en gaat hij wat mopperen. Wordt hij echt overstuur pak hem er dan even uit, troosten en weer zo snel mogelijk in bed. Maat verder probeer hem eens te sussen met woorden i.p.v. met neerleggen. En bedenk, als hij niet huilt, dan hoef je ook niks te doen. Gaat hij dus staan, liggen, spelen etc. in zijn bed. Laat hem dat eens lekker doen! Misschien gaat hij daarna wel slapen.

  Natuurlijk kan het zijn dat dit het probleem niet zomaar oplost. En dat komt door de andere hele belangrijke oorzaken van een slaapprobleem, zoals bijvoorbeeld de timing. Een verkeerde timing kan voor heel wat verzet zorgen als een kindje gaat slapen. Mocht het dus nog niet lukken om een goed slaappatroon te ontwikkelen, schakel dan eens de hulp in van een slaapcoach, deze kijkt namelijk naar het totaalplaatje van een hele dag en natuurlijk ook naar het gedrag van de ouder rondom het slapen.
  Mocht je mijn hulp in willen schakelen, kijk dan eens op mijn website: dekinderslaapcoach.nl. Natuurlijk mag je me bij vragen over een slaapcoachtraject ook altijd even bellen op telefoonnummer 06-12320496.

  Groetjes,

  Inge de Heer
  de Kinderslaapcoach
  [email protected]
  06-12320496

  Reactie
  Diana
  17 september 2018 at 21:28 #5196

  Hoi Inge,
  Wat fijn jouw uitgebreide reactie=)

  Ik snap dat het heel moeilijk is in te schatten wat er aan de hand is.
  Mijn zoontje ‘ Jazz heet hij’ 😊 is een heel alert, slim, snel en gevoelig kind.

  Ik houd veel rekening met de timing van naar bedje brengen.
  Hierin heb ik ook verschillende manieren geprobeerd en hield me eigelijk altijd aan de eerste slaapsignalen. Maar hij vindt dan zelf dat het nog lang geen tijd is. Het hielp even om hem dan net even wat langer op te laten maar nu stribbelt ie tegen op elk moment.

  Als ik zo vaak terug ga om hem neer te leggen, dan huilt hij echt. Hij heeft 1 week vanaf zijn eerste verjaardag heerlijk vooraf het slapen met zijn knuffeltje gespeeld, gezongen etc.
  Dan ga ik ook niet terug en geniet ik van zijn tevreden geluidjes. Van een op andere dag is het weer veranderd in krijsen en opstaan en niet zelf meer gaan liggen.
  Laatste dagen heb ik m in slaap geaaid. Omdat ik het zo naar vind hem elke avond zo in paniek te zien….Maar wil hem zo graag leren vertrouwen te hebben in zichzelf maar ook in mij.

  Het gekke vind ik dat de ene week de andere niet is en zo om kan slaan. Ik weet niet hoe ik daar op een verantwoorde manier mee om moet gaan. Wordt dan onzeker of ik niet te lief of te streng ben.

  Laten huilen is geen optie voor mij…..maar wil wel graag dat hij leert zichzelf te troosten en ook zelf weer in slaap vallen op een liefdevollere manier.

  Als hij trouwens al een paar uurt slaapt, zie ik m op de camera soms wel zelf zijn speentje weer pakken en weer doorslapen.

  Misschien heb je nu een iets beter beeld?

  Groet,
  Diana

  Reactie
  Inge de Heer - de Kinderslaapcoach
  18 september 2018 at 11:06 #5197

  Hoi Diana,

  Dat het slapen niet altijd hetzelfde gaat is natuurlijk heel normaal. Wij als volwassen slapen natuurlijk ook niet elke dag even goed of slecht :-). Het kan zijn dat hij ergens last van heeft of heeft gehad, denk aan een verkoudheid, een ontwikkelsprongetje, noem het maar op. Ook kan het zomaar zijn dat de slaapjes overdag ineens wat slechter zijn gegaan en dat daar de avond bedtijd niet op is aangepast. Kortom, het kan van alles zijn.
  Je geeft aan dat je hem nu even geholpen hebt met in slaap vallen, door hem te aaien. Dit is toch helemaal niet erg?! Heeft Jazz daardoor de rust kunnen pakken om te gaan slapen, dan is het geen probleem. Het is alleen niet slim om dit te blijven doen. Nu heb je hem geaaid tot hij in slaap was, vandaag stop je ermee als hij rustig is, dus alleen aaien als hij echt huilt. Anders niks doen. Morgen probeer je het dan door alleen maar bij hem te zitten. En daarna kun je weer verder gaan en nog minder hulp gaan bieden, lees verder weg gaan zitten. Zo bouw je het contact af en kan en mag hij het zelf ook weer over gaan nemen.
  Let er goed op dat Jazz zeker niet te laat naar bed gaat, liever iets te vroeg als te laat.

  Heel veel succes!

  Groetjes Inge de Heer

  Reactie
  Diana
  18 september 2018 at 15:24 #5199

  Beste Inge,

  1000x dank voor je feedback.
  Natuurlijk weet ik dat niet elke avond en nacht het zelfde zijn.
  Merk alleen bij Jazz dat de goede periodes niet zo vaak voor komen. En dat het vooral mijn eigen onzekerheid is dat speelt als hij het moeilijk heeft.

  Aaien blijkt idd goed te werken en ga je tip opvolgen dit langzaam af te bouwen.

  Mocht dit toch niet werken, zal ik waarschijnlijk van je aanbod gebruik maken en je bellen voor de mogelijkheden m.b.t bijvoorbeeld een traject.

  Nogmaals dank voor jouw uitgebreide reacties en tijd die je hier voor hebt willen nemen.

  Groetjes
  Diana & Jazz😇

  Reactie
Reply To: Wat kan ik zelf veranderen om mijn zoon prettiger te laten slapen?
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Reactie

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen