• Thea Goud
  28 oktober 2018 at 17:37 #11260

  Peuter weigert steeds meer eten

  Onze peuter (3,5) weigert sinds een half jaar steeds meer eten. Hij was nooit een hele goede eter, maar at toch wel redelijk wat verschillende dingen.

  Het lijkt alsof hij blokkeert door slechte ervaringen met eten. Heeft, toen hij nog erg klein was, een radijsje aangeboden gekregen, vond hij vies en sindsdien wil hij geen rode vruchten meer eten, ook heeft hij een keer erg warme soep op waardoor hij nu geen soep meer wil.
  Het laatste half jaar weigert hij banaan, peer, pizza en aardappeltjes, dit vond hij eerst wel erg lekker. Groente lijkt hij zelfs niet te durven aanraken, dit moet eerst van zijn bord voordat hij hetgene opeet wat hij wel wil eten.
  We zijn begonnen met een stickerkaart waar hij een sticker op mag plakken wanneer hij iets nieuws probeert of wanneer zijn bord leeg is bij het avondeten, dit heeft weinig effect tot nu toe.

  Is dit iets waar we nu al moeten gaan ingrijpen of kunnen we het afwachten? Let wel, hetgene wat ons vooral zorgen baart is het nu ineens weigeren van eten wat hij eerst wel lekker vond, hij lijkt er een oprechte angst voor te hebben.

  Reactie
  Anne Mesman, Diëtist
  Anne Mesman, Diëtist
  2 november 2018 at 17:09 #11409

  Beste Thea,

  Hartelijk dank voor je email met vraag! Dat kinderen ineens voedsel gaan weigeren, terwijl het eerst wel goed ging, komt vaak voor.
  Er kunnen meerdere oorzaken voor zijn die ook een genetische oorzaak kunnen hebben en dus helemaal niet altijd als wel vaker gedacht aan de opvoeding hoeft te liggen.
  Goed dat jullie al wel begonnen zijn met een beloningssysteem. Positief benaderen werkt altijd beter dan een negatief gevolg. Kinderen zijn ernaast ook slimmer dan je denkt. Heeft je kindje door dat pap of mam zich zorgen maakt, kan dit een machtsmiddel worden. Dus vooral blijven aanbieden en geen issue van maken.
  Angsten kunnen inderdaad ook een rol spelen. Samen boodschappen doen, samen koken of tafeldekken kunnen soms ook een beetje stimuleren.
  Mijn oudste zoon heeft ook voedingsissues en heeft een aversie voor (onder andere) appels. echter appelflappen vind hij heerlijk. Afgelopen weekend waren we appels plukken, er kwam ware paniek. Ik heb het maar gelaten en verteld dat ik graag appelflappen wilde bakken. Uiteindelijk viel de spanning weg en heeft hij heerlijk appels geplukt!
  Kleine stapjes zijn ok, zolang er maar wel een ontwikkeling komt. Gebeurd dit niet kan het wellicht eens raadzaam te zijn een paar consulten bij een ervaren dietist of orthopedagoog af te spreken, maar vooral nu geen druk uit voeren en het maar eens even aankijken en zonder dwingen voorzichtig blijven stimuleren en aanbieden.

  Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

  Hartelijke groet,

  Anne Mesman-de Winter,
  diëtist Voedingsadviesbureau De Winter

  Reactie
  Thea Goud
  4 november 2018 at 15:17 #11499

  Hoi Anne,

  Super bedankt voor je heldere antwoord, we merken nu nog niet zo heel veel vooruitgang, maar kennen onze zoon ook goed genoeg om te weten dat de stapjes echt maar minimaal hoeven te zijn. Bijvoorbeeld dat zijn groente nu in ieder geval op zijn bord kan blijven liggen.
  We blijven hem in ieder geval goed in de gaten houden en zullen wanneer nodig inderdaad eens contact opnemen met een orthopedagoog.

  Groetjes,
  Thea Goud

  Reactie
Reply To: Peuter weigert steeds meer eten
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Reactie

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen