• Dominique
  22 april 2018 at 12:20 #4352

  Mijn dochtertje van bijna 2 jaar praat nog niet ook geen losse woordjes. Ze verstaat wel alles als we haar vragen om haar jas te halen, doet ze dit ook. Brabbelen doet ze ook en ze laat ook veel klanken horen, zoals mmmm, daa dadada, mamama, … . Moeten wij ons zorgen maken over het nog niet praten van onze dochter van 2 jaar?

  Reactie
  Geke Both
  Geke Both
  26 april 2018 at 09:36 #4392

  Beste Dominique,

  Goed dat je deze vraag stelt! Het feit dat je ’em stelt geeft al aan dat er wel wat twijfel is.
  De meeste kinderen van bijna 2 jaar praten inderdaad al wat meer. Rond de eerste verjaardag worden de eerste losse woordjes verwacht die betekenis hebben. Voor het tweede jaar gaan de meeste kinderen ook al 2 woordjes combineren (mama die, papa weg, beer moe). Als jouw dochter dit nog niet doet, kun je spreken van een achterstand in de spraak- of taalontwikkeling. In dit onderdeel van de website kun je de mijlpalen trouwens uitgebreid lezen: mijlpalen spraak- en taalontwikkeling. Dit is niet direct reden tot grote zorg. Er zijn zeker kinderen die zo’n achterstand zelf weer inhalen. Maar ook zijn er kinderen waarbij dit niet vanzelf gaat en meer gerichte oefening nodig is.

  Uit jouw vraag kan ik verder natuurlijk niet beoordelen of er misschien naast het nog niet spreken meer aan de hand is. Ik denk dan aan een (tijdelijk) verminderd gehoor of zicht. Of een motorische ontwikkeling die achterloopt. Ik adviseer daarom toch om met je vraag naar het CJG of de huisarts te gaan en je te laten doorverwijzen naar een goede kinderlogopedist die ervaring heeft met jonge, nog niet-sprekende kinderen. Kijk ook op de Kinderzorgkaart voor een zorgaanbieder bij jou in de buurt.

  Een logopedist zal op een speelse, kindvriendelijke manier laten zien hoe je jouw dochter kunt helpen om de spraak en taal op gang te krijgen. Het is heel belangrijk om je dochter te volgen in haar communicatie en daar steeds kleine stapjes in aan te vullen. Ik gebruik hiervoor de VAT-methode. VAT staat voor: 1. Volgen, 2. Aanpassen en 3. Toevoegen. De VAT-principes kunnen je helpen om je taalaanbod zoveel mogelijk aan te passen aan het kind. Goede uitleg hierover vind je onder andere op logopedieblog.nl. Ouders zijn vaak verrast hoe leuk en leerzaam het is om gericht en spelenderwijs de spraak- en taalontwikkeling te stimuleren. Als alle voorwaarden verder aanwezig zijn kun je als ouder heel veel betekenen in deze ontwikkelingsfase. Regelmatig zet ik ook kindergebaren in hierbij. Dit vinden kinderen vaak interessant en hiermee haal je de eventuele frustratie bij een kind weg. Zo kan een kind zich in ieder geval uiten non/verbaal en wordt het begrepen. Dit bevordert het plezier in de communicatie en taalontwikkeling.

  Ook zal de logopedist onderzoeken waar het probleem precies zit: in de taal, in de spraak, of bijvoorbeeld in de contactname of de prikkelverwerking. Het is altijd beter om er vroeg bij te zijn en thuis met adviezen aan de slag te gaan. Hiermee kun je veel frustratie en grotere problemen in de ontwikkeling voorkomen.

  Succes! En groetjes Geke Both
  Logopedist bij LogoPlus Rotterdam.

  Reactie
  Dominique
  7 mei 2018 at 09:44 #4668

  Dank u voor het antwoord. Ondertussen zegt ze toch afentoe mama wat een heel geruststelling is dat het goed gaat komen en ze zegt ook da en dan wijst ze naar iets. Ik ben albis met haar bij de huisarts geweest en daar zeggen ze dat ze motorisch echt wel voor staat en dat ze daarom minder energie in praten steekt.

  Reactie
Reply To: Nog niet praten dochter 2 jaar
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Reactie

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen