• John
  12 april 2018 at 12:06 #4169

  Kind 3 jaar bang om alleen te slapen

  Ik heb een vraag; Ons kind is afgelopen januari 3 jaar geworden. Begin februari is hij plotseling bang om alleen te slapen (terwijl hij hiervoor, vanaf geboorte, dit altijd heeft gedaan zonder problemen). We hebben van alles geprobeerd, maar hij blijft zo hard gillen en huilen dat het niet vol te houden is voor ons (aantal nachten geprobeerd met de standaard methodes; naar hem toegaan aai over zijn hoofd etc..). We hebben van ellende een logeerbed naast hem gezet, waarbij wij om de nacht bij hem slapen. Hoe bouwen we dit weer af. Willen natuurlijk niet dat hij hier aan gaat wennen.

  Reactie
  Suzanne van Grasstek
  Suzanne van Grasstek
  6 mei 2018 at 21:53 #4651

  Beste John,

  Begrijpelijk dat jullie zoeken naar een oplossing voor de slaapproblemen van jullie zoon. Hebben jullie enig idee waardoor de slaapproblemen veroorzaakt worden? Komt het voort uit een behoefte aan basisveiligheid? Is het (scheidings)angst? Overprikkeling van de voorgaande dag? Zijn er lichamelijke ongemakken of is het iets anders zoals dorst?

  Heeft jullie kind voldoende emotionele zelfstandigheid om ’s nachts zichzelf te kunnen troosten als jullie niet in zijn buurt zijn? Het is heel normaal dat peuters dit nog niet zelf kunnen en dit nog moeten leren. Dit kan je als ouder doen door invoelend liefdevol te zijn en er op juiste moment voor hem te zijn. Jullie kind krijgt hierdoor meer zelfvertrouwen en ziet dat nare situaties altijd weer overgaan.

  Het belang van een goede bed routine kan niet genoeg benadrukt worden. Door iedere dag dezelfde handelingen te doorlopen voor het slapen gaan, weet je kind dat de dag wordt afgerond en dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Hij krijgt zo de tijd om zich daar mentaal op voor te bereiden.
  John, vanuit je verhaal maak ik op dat jullie momenteel al werken aan de emotionele zelfstandigheid van jullie zoon door naast hem te liggen in een logeerbed. Maar hoe deze zelfstandigheid te vergroten zodat hij rustig de nacht door slaapt? Het is lastig om op afstand de juiste strategie te bedenken, maar hebben jullie al geprobeerd om letterlijk de afstand te vergroten door het logeerbed stapje voor stapje wat te verplaatsen? Dit in combinatie met een strategie waarmee jullie zoon zichzelf kan kalmeren en troosten. Denk bijvoorbeeld aan het aaien van een knuffel, naar een (zelfgemaakte) ‘ga weg’-monster-tekening kijken die in zijn slaapkamer hangt op een plek die hij zelf heeft uitgekozen, een slokje water drinken of samen denken aan een leuke gebeurtenis. Wees hierin creatief en kijk naar wat werkt voor jullie zoon. Wellicht kan in plaats van papa of mama het logeerbed langzamerhand gevuld worden met een grote knuffel of een foto van jullie. Oudere peuters kunnen zelf soms hele creatieve strategieën bedenken, sta hiervoor open!

  Bij het aanleren van nieuw gedrag is positieve bekrachtiging heel belangrijk. Voortdurende sociale bekrachtiging is noodzakelijk; zelfs na een zeer slechte nacht is je kind toch in slaap geraakt, dit dient dan de volgende morgen steeds bekrachtigd te worden door je kind er steeds over aan te spreken in de trant van: “Zie je wel dat je toch in slaap bent gevallen! Hartstikke goed van jou!!”. Breng zoveel mogelijk positieve elementen naar voren, en schenk zo weinig mogelijk aandacht aan de negatieve kanten.

  Weet dat het niet raar is om als ouder soms bij je kind te gaan liggen als je voelt dat hij daar behoefte aan heeft, je volgt dan immers je kind! Lees ook reacties van andere ouders op een eerder gestelde vraag en de algemene tips over slaapproblemen bij peuters.

  Meer hulp en ondersteuning nodig? Soms kan het echt helpen om een deskundige (thuis) met jullie mee te laten kijken om op die manier gerichte adviezen te kunnen geven. Zoek een zorgaanbieder bij jullie in de buurt via de Kinderzorgkaart en/of de verbonden professionals van Kijk op Ontwikkeling helpen je graag met het vinden van de juiste zorg in de buurt!

  Heel veel succes!

  Reactie
Reply To: Kind (3 jaar) is sinds kort bang om alleen te slapen
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Reactie

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen