• Hanna
  15 oktober 2018 at 12:48 #10139

  Zoon loopt en praat niet. Algehele ontwikkelingsachterstand?

  Mijn zoontje is nu 21 maanden. Hij vindt het nog spannend om los te lopen. Aan de hand lopen vind hij prima, maar zodra je zijn hand loslaat gaat hij weer op zijn knietjes zitten. Sinds kort gaan we samen naar een kinderfysio die meedenkt en zie ik gelukkig dat hij zich hierin wel in kleine stapjes ontwikkelt.
  Maar daarbij komt dat hij ook nog niet praat. Meestal zie je dat kinderen of wat later zijn met lopen of wat later zijn met taalontwikkeling. Ik maak me hier stiekem wel wat zorgen over. Lijkt dit op een algehele ontwikkelingsachterstand, of moet ik gewoon geduld hebben? Ik vertel gedurende de dag zoveel mogelijk wat ik doe/wat we zien. Probeer hem uit te dagen is het aanwijzen van bijvoorbeeld een koe. We hebben regelmatig kindermuziek aan staan en lezen iedere dag boekjes.

  Reactie
  Kijk op Ontwikkeling
  Kijk op Ontwikkeling
  15 oktober 2018 at 21:21 #10173

  Beste Hanna,

  Heb jij je zorgen al gedeeld met jullie eigen fysiotherapeut? Zo, ja wat is hier uitgekomen? Kan je verder wat meer achtergrond geven over de ontwikkeling van je zoontje? Hoe is de (non verbale) taalontwikkeling verlopen tot nu toe. Hij praat dus nog niet, maar maakt hij wel klanken, brabbelt hij? Gebruikt hij zijn armen om iets duidelijk te maken? Reageert hij wel op instructies (snapt hij wel gesproken taal)? Heeft hij als baby gereageerd op grapjes door te lachten etc.? Hebben jullie het idee dat er op andere gebieden een achterstand is of moeilijkere ontwikkeling? Zijn er bijvoorbeeld problemen met slapen en eten? Hebben jullie het idee dat er problemen zijn met bepaalde zintuigen en/ofprikkelverwerking? Is hij bijvoorbeeld gevoelig of juist niet gevoelig voor geluiden, licht, geur, smaak, aanraking, beweging?

  Reactie
  Hanna
  16 oktober 2018 at 14:29 #10214

  Ik heb die zorgen inderdaad gedeeld met de kinderfysio. Zij zei dat het waarschijnlijk komt omdat mijn zoontje heel voorzichtig is; hij wil eerst alles goed bekijken/het kunnen voordat hij iets gaat doen.
  Qua motorische ontwikkeling is hij steeds wel wat laat; met 6 maanden draaien, 12 maanden kruipen met de buik vrij, 14/15 maanden zelf staan en rond de tafel lopen. Verder is hij een heel vrolijk mannetje, houdt van grapjes maken. Hij ontwikkelt zijn fijne motoriek naar mijn idee wel snel; hij kan al een paar maanden alle vormen op de juiste manier in een vormenstoof doen, maakt een puzzel van 8 stukjes, doet aan tafel alle deksels weer op het juiste bakje etc.
  Hij kletst in zijn eigen taal, maakt hierbij verschillende klanken en ook combinaties van verschillende klanken. Hij kan mama, papa, ja, mmm (van iets lekker vinden), hoea (hoera) en da (dag) zeggen. De laatste 3 woorden bewust op het juiste moment. De eerste 3 woorden meer per ongeluk tijdens het spelen/kruipen bijvoorbeeld.
  Qua zintuigen denk ik dat die wel goed zijn. Eten en slapen gaat ook goed.

  Reactie
  Margriet van der Weg, Kinder- en slaapoefentherapeut
  Margriet van der Weg, Kinder- en slaapoefentherapeut
  18 oktober 2018 at 19:45 #10389

  Beste Hannah,

  Ik lees dat er vooruitgang is in de motoriek, de grove motoriek allemaal wat later, maar elke vooruitgang in de motoriek is een goed teken.
  Wat is de ondergrond waar jullie zoontje thuis op loopt ? En wat doet jullie zoontje met de romp wanneer hij op de grond zit en hij wil iets pakken wat naast hem ligt ?
  Qua fijne motoriek lijkt het goed te gaan. Qua spraak-taal ontwikkeling is er ook vooruitgang,
  of dit voldoende is, daarvoor is contact met een logopedist mogelijk zinvol.

  Met vriendelijke groet,

  Margriet van der weg
  Oefentherapie Sneek

   

  Reactie
  Geke Both
  Geke Both
  20 oktober 2018 at 12:35 #10612

  Beste Hannah,

  Wat je in jouw eerste bericht schreef ‘hij praat nog niet’ vind ik wel wat anders dan wat je in jouw aanvulling schreef: ‘”hij kletst in zijn eigen taal, maakt hierbij verschillende klanken en ook combinaties van verschillende klanken. Hij kan mama, papa, ja, mmm (van iets lekker vinden), hoea (hoera) en da (dag) zeggen. De laatste 3 woorden bewust op het juiste moment. De eerste 3 woorden meer per ongeluk tijdens het spelen/kruipen bijvoorbeeld.”

  Hij zegt dus zeker al een paar woordjes en klanken zeggen. En hij lijkt ook wel communicatief ingesteld. Volgens de spraak- en taalontwikkelingsnormen is dit voor zijn leeftijd inderdaad wel achter. Maar het is juist ook zo dat kinderen die later gaan lopen, vaak ook wat later gaan praten. Dat gaat namelijk vaak gelijk op. Hoe dit precies komt is niet altijd duidelijk, er zit soms inderdaad een karaktertrek bij, bijvoorbeeld dat een kind liever afwacht totdat het opeens allemaal beter lukt. Soms is er inderdaad een algehele ontwikkelingsachterstand, maar je zou het ook kunnen verklaren doordat hij zichzelf nog niet goed kan voortbewegen. Zo komt hij ook minder in verschillende situaties, kan hij dus minder zelf naar interessante dingen of mensen toe en is hij over het algeheel waarschijnlijk wat passiever, wat voor het spreken niet meehelpt.

  Ik denk dat de spraak- ontwikkeling op dit moment nog wat meer tijd nodig heeft en dat er nu niet direct reden is om een logopedist op te zoeken. Wel is het belangrijk dat je in de gaten houdt dat hij niet gefrustreerd wordt en dat jullie als omgeving bewust zijn van jullie eigen taalaanbod.

  Wat voor het stimuleren van de spraak- en taalontwikkeling belangrijk is, is dat je aansluit op wat hij al doen: dus nu hij enkele woordjes en klanken maakt, probeer je tegen hem ook in zoveel mogelijk losse woorden en geluiden te praten. Gebruik daarbij heel veel herhaling. Nieuwe woorden uitlokken kun je doen door bijvoorbeeld spelletjes te doen waarin 1 woord centraal staat. Bijvoorbeeld dat je een autootje ergens tegen aan laat botsen en steeds zegt: BOEM!, of geef alle knuffeldieren in huis een hapje met een lepel uit een leeg bakje en zeg: HAP!. Als je dit een aantal keren voordoet en hem met jouw intonatie en spel eromheen erbij betrekt, kun je hem daarna de auto of lepel geven en kijken of hij jou gaat nadoen. Waarschijnlijk gaat hij de handeling wel nadoen, maar zal hij niet direct het woord zeggen. Dit kun je dan een paar keer voorzeggen. Daarna neem je zelf de auto of lepel weer over, doe je het weer een (of een paar keer) voor en kijk je hem verwachtingsvol aan… Hopelijk gaat hij dan na een tijdje meedoen. Dit vergt wel wat geduld, maar kan ook heel leuk zijn!
  Het gaat er hij erbij ook niet om dat hij de woordjes gelijk goed zegt, maar dat hij iets gaat proberen. Je kunt dit doen met korte woorden als: boe, ho, stop, die, doei, kom, bah etc.

  Meer tips vind je hier en op de website van kind en taal.

  Als je je zorgen blijft maken en hij niet binnen enkele maanden meer woorden gaat zeggen, kun je altijd een afspraak maken bij een logopedist. Hij of zij zal dan jullie (na te kijken wat er verbeterd kan worden) nog veel meer gerichte tips en oefeningen kunnen geven.

  Succes! Met vriendelijke groet,

  Geke Both
  LogoPlus Logoepdie Rotterdam

  Reactie
Reply To: Zoon 21 maanden loopt en praat niet
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Reactie

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen