• Georgette
  23 juli 2018 at 12:27 #4825

  Hoe leer ik mijn baby van 5,5 maand doorslapen op eigen kamertje?

  Mijn dochter van 5,5 maand wordt nog steeds een keer in de nacht wakker. Ik geef haar dan geen voeding, maar probeer haar weer in slaap te laten vallen met een speentje. Dit lukt ook meestal wel, al kost het soms wel flink wat tijd (een uur). Ze huilt niet, maar ligt een beetje te feesten: draait op haar zij en buik en kraait. Heel af en toe geef ik haar een kleine fles (borstvoeding), maar het CB geeft aan dat ze deze voeding eigenlijk niet meer nodig heeft, waardoor ik probeer dat niet te doen. Ze slaapt in een cosleeper naast mij, maar als het erg lang duurt neem ik haar vaak naast me, waardoor ze sneller weer in slaap valt en doorslaapt. Is er iets dat ik kan doen, of is het een kwestie van volhouden, waardoor het vanzelf een keertje stopt? Vanaf 6 maanden wil ik haar graag in haar eigen kamertje leggen, maar daar zie ik een beetje tegenop nu ze nog niet doorslaapt.

  Reactie
  Inge de Heer, Kinderslaapcoach
  24 juli 2018 at 19:29 #4830

  Hoi Georgette,

  Je geeft aan dat je dochter gaat feesten in haar bed en daardoor niet makkelijk meer in slaap valt. Je gaat haar dan helpen om weer in slaap te vallen, bijvoorbeeld met een speentje of met een fles. Hierdoor ben jij eigenlijk dus aan het proberen om haar weer in slaap te krijgen, hierdoor ga je het in slaap vallen van haar over nemen. Ik weet natuurlijk niet of ze op andere momenten wel zelf in slaap valt of dat ze dan ook je hulp nodig heeft. Het kan zijn dat je haar eigenlijk alleen maar wakker houdt met je hulp. Wat gebeurt er als je helemaal niks doet en haar lekker laat feesten? Blijft ze feesten, gaat ze huilen of gaat ze uiteindelijk slapen, misschien valt ze na het feesten wel zelf weer in slaap en hoef je eigenlijk helemaal niks te doen.

  Probeer maar eens of ze zelf weer in slaap kan vallen. Een eigen kamer kan soms helpen, want dan hoor je haar wat minder snel. Maar je moet dit echt alleen doen omdat je vindt dat ze eraan toe is. Slapen zou ze zowel op een eigen kamer, als bij jou op de kamer moeten kunnen. Kijk maar eens of ze misschien zelf in slaap kan vallen en als dat niet lukt of als ze eigenlijk op andere momenten ook niet zelf in slaap kan vallen, dan is dat iets waar je aan zou kunnen gaan werken. Probeer haar dan eens bij het eerste slaapje op een dag slaperig en wakker in bed te leggen. En kijk maar eens of het dan lukt om zelfstandig in slaap te vallen. Zelfstandig betekent niet alleen, je mag gerust bij haar blijven. Probeer het haar alleen wel zelf te laten doen. Gaat ze hard huilen, troost haar dan gewoon.

  Let er wel op dat je dochter nog jong is, 5,5 maand is natuurlijk nog wel een hele kleine baby. Laat haar dus zeker niet zomaar (alleen) in haar bedje huilen! Lukt het zelfstandig in slaap vallen echt niet, dan is er misschien meer hulp nodig. Het kan dan namelijk aan meerdere oorzaken liggen. En dan is het niet met 1 tip op te lossen. Het is dan verstandig om naar het hele plaatje te kijken, zowel de slaapjes overdag en de nacht, de slaapomstandigheden en natuurlijk ook het gedrag van de ouder.
  Mocht je mijn hulp in willen schakelen, kijk dan eens op mijn website. Natuurlijk mag je me bij vragen over een slaapcoachtraject ook altijd even bellen op telefoonnummer 06-12320496.

  Groetjes,

  Inge de Heer
  de Kinderslaapcoach
  [email protected]
  06-12320496

   

  Reactie
  Georgette
  26 juli 2018 at 09:07 #4841

  Beste Inge,
  Dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Overdag kan m’n dochter prima zelf in slaap komen. Ik leg haar in bed en ga dan weg, meestal gaat ze direct slapen, soms moet ik haar nog even haar speentje weer geven. Ik heb haar vannacht voor het eerst in haar eigen kamer laten slapen en dat ging best wel goed. Ze werd twee keer wakker, maar dat was op te lossen met haar speentje. Sochtends heeft ze van half zes tot zes gefeest, maar ook daarna is ze weer zelf gaan slapen (Ik heb haar alleen af en toe haar speentje weer gegeven). Dank je wel voor het laatste zetje om haar in haar eigen kamer te leggen. Ik wist dat het eens moest gebeuren, maar vond het nog zo fijn haar dicht bij me te hebben. Zijzelf was er duidelijk wel aan toe. Nu ze een groter bed heeft ligt ze veel op haar zij en buik te slapen.
  Groet, Georgette

  Reactie
  Lynn
  31 juli 2018 at 23:25 #4884

  Hoi Georgette

  Ik zie dat je je kindje bv geeft, geef je deze op verzoek?
  Wist je al dat het heel gezond is dat je kindje nog niet doorslaapt? Voor de ontwikkeling van je kindje is het heel goed dat ze nog een keer komt voor een voeding, dit houd haar suikers op peil. Doorslapen en in je eigen bed slapen is een typisch westers fenomeen. Helaas iets waar het CB graag aan mee werkt.
  Ook het samen slapen is iets wat ze niet mogen promoten omdat het niet veilig zou zijn. Ik wil je wijzen op de regels betreft samenslapen volgens McKenna. Op een veilige manier is er niets mis met samen slapen. Ik slaap ook liever niet alleen dus snap dat mijn zoontje mij nodig had op die leeftijd. Daarbij vond ik het alleen maar praktisch met de nachtvoedingen.
  En hier is dat allemaal met een jaar vanzelf over gegaan. Toen kreeg hij behoefte aan meer ruimte en is naar zijn eigen bed gegaan en dronk hij niet meer ‘ s nachts. Nu met anderhalf hebben we nog zo nu en dan dat hij graag tussen ons in kruipt voor een paar uurtjes. En heeft hij die avond slecht gegeten dan komt hij nog een paar slokken melk drinken. Prima wat mij betreft. Het stopt vanzelf.

  Succes,
  Lynn

  Reactie
  Kijk op Ontwikkeling
  Kijk op Ontwikkeling
  1 augustus 2018 at 20:09 #4885

  Lees ook eens de reactie van Marie op andere vraag die gesteld is over slaapproblemen: https://www.kijkopontwikkeling.nl/vraag-en-antwoord/dochter-claimt-en-slaapt-niet-in/ .

  Reactie
  Georgette
  2 augustus 2018 at 09:36 #4897

  Hoi Lynn,

  Dank je voor je reactie. Ik geef nog borstvoeding, maar kolf alles, omdat ze helaas niet meer aan de borst wil drinken.
  Ik ben op er op zich niet tegen dat ze bij ons in bed slaapt, maar het punt was dat ze niet ging slapen als ik haar bij me nam. Ze begon juist meer te feesten. Nu ze in haar eigen bed ligt, in haar eigen kamer heeft ze niet alleen meer ruimte, maar wordt ze ook minder vaak wakker door ons lijkt het. Ik neem haar nog steeds bij me als het feesten overgaat in huilen en ze zelf niet in slaap komt, maar dat gebeurt nu aanzienlijk minder dan voor ze in haar eigen kamer sliep.

  Groet! Georgette

  Reactie
Reply To: Baby 5,5 maand slaapt nog niet door
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Reactie

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen