Zwakke enkels bij kinderen tips en adviezen

 In Vraag en antwoord

Onze zoon van bijna 12 jaar beweegt zich niet gemakkelijk. Al op jonge leeftijd kreeg hij te maken met zwakke enkels en knieën. Het afwikkelen van voeten gebeurd niet goed. Hierdoor staat hij wankel op zijn benen en is daardoor snel uit balans. Alle fysiotherapie oefeningen lijken niets te helpen. Trap lopen gaat gepaard met een vreemde houding. Omdat mijn andere zoon van bijna 9 juist heel stevig op zijn voeten staat en heel makkelijk beweegt met alles, wordt het verschil alleen maar groter. Ik begin mij zorgen te maken of fysiotherapie het enige is wat hem kan helpen. Zijn er ook andere therapiën (die vergoed worden door de zorgverzekering) die mogelijk zijn probleem in de toekomst kunnen verhelpen? Ik merk dat het wankel op zijn voeten staan hem onzeker maakt, vooral wanneer hij door zijn jongere broertje overtroffen wordt in het spel. Ik hoop dat u mij wat tips kunt geven?

Verschil in vaardigheid

U beschrijft het verschil in vaardigheid tussen uw oudste en jongste zoon. Het valt voor kinderen binnen één gezin vaak niet mee wanneer een jongere broer de oudere broer eruit rent of speelt, omdat hij toevallig motorisch en fysiek vaardiger is. Bewegen met sport en spel is een van de dingen die je direct ziet en daarom valt het zo op. Wat je met je hoofd kunt of welk type mens je bent komt er wat later uit en daar worden kinderen zich ook wat later bewust van. Dus het gaat vast wel goed komen met hem maar dat heeft even tijd en groei nodig.

Wankel op de voeten

Intussen kampt uw oudste met het feit dat hij wankel op zijn voeten staat en minder goed meekomt. Hopelijk laat hij zich niet al te veel ontmoedigen daardoor en doet hij toch mee. Dat is zeker belangrijk voor hem om enigszins bij te blijven én wat sterker en beter te worden. Maar hij zal daar denk ik wat mentale ondersteuning van u (en de rest van de omgeving) voor nodig hebben.

Kinderarts

U geeft aan dat hij al de nodige (kinder?)fysiotherapie heeft gehad. Ik ben kinderoefentherapeut, dat lijkt erg op de kinderfysiotherapie maar richt zich meer op de dagelijkse situatie van het kind. In de therapie zal hij denk ik balans en spierkracht spel-oefeningen hebben gedaan. Wanneer dat niet of onvoldoende helpt kun je denken aan andere oplossingen of onderzoek. Het lijkt me daarom goed dat u met hem naar een kinderarts gaat, via de huisarts, om te laten onderzoeken of er een andere reden is voor het slechte functioneren van zijn benen en de problemen die hij met het dagelijks bewegen en sporten heeft. Mogelijk laat de kinderarts ook een kinderorthopeed of kinderneuroloog meekijken.

Inlegzolen

Wat kinderen die erg slecht op hun voeten staan door bijvoorbeeld zwakke enkels soms goed helpt is een paar inlegzolen van een orthopedisch schoenmaker. Ook zijn goede schoenen die een stevige hielpartij (de contrefort) hebben en goed sluiten, heel belangrijk. Dat leidt vaak tot meer stevigheid bij staan en lopen. De zolen moeten dan wel een kuipvorm ter hoogte van het hielbot hebben zodat de voeten er niet uit kunnen schuiven. Goede schoenen hebben een flexibele zool die, wanneer je de schoenzool buigt, het buigpunt onder de bal van de voet hebben, waar de tenen beginnen. Wanneer de hele zool rond gaat staan of deze te stijf is om te buigen, is het geen goede schoen.

Voeten masseren

Wanneer uw zoon ervoor open staat (en u zelf ook) kunt u zijn voeten regelmatig masseren zodat het gevoel en bewustzijn van de voeten verbetert. Extra gevoel en aandacht (bewustzijn) geven aan je voeten en benen leidt meestal tot beter kunnen gebruiken van voeten en benen. Een voetreflextherapeut die ervaring met kinderen heeft kan daar ook bij helpen. Afhankelijk van uw aanvullende pakket kan dat via de zorgverzekering vergoed worden (alternatieve therapie).

Tips verbeteren gevoel in voeten en onderbenen

  • voetmassage
  • de voeten stevig afdrogen (een van de ouders bij het kind) en hardop benoemen wat je doet, het kind kijkt mee voor extra input
  • lopen op zand en gras met blote voeten
  • met je voeten elke dag 5 minuten over een dichte en vrij volle platte zak met knikkers rollen (tijdens bijv. TV kijken of een zittend spelletje doen)
  • geregeld een stukje lopen op de tenen / hielen / flink afwikkelen van hiel naar tenen (á la de “Moonwalk” van Michael Jackson), bijv. elke dag een keer door de gang of de kamer heen en weer

Ik hoop dat u met deze tips uit de voeten kunt en uw zoon na een poosje beter kan bewegen. U kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0