Kan mijn houterige zoon van 10 jaar nog door oefeningen zijn motoriek verbeteren?

 In Vraag en antwoord

Mijn zoon is 10 en is altijd al houterig geweest in zijn bewegingen. Het is niet zo ernstig, hij speelt nu al vijf jaar voetbal, maar zal volgend seizoen vaker op de bank moeten zitten want dan gaat zijn team op een groot veld spelen. Volgens zijn trainer zou hij dit fysiek niet aankunnen. Op welke manier kunnen wij hem helpen? Toen hij 5 jaar was zijn wij naar een Kinderfysiotherapeut geweest en scoorde toen niet abnormaal op alle testen. Wel gaf de fysio aan dat hij nooit topsporter zou worden. Moet hij met dit antwoord en zijn houterige motoriek leren leven, of kan met oefeningen toch noch beterschap gemaakt worden?

Oefening baart kunst

Mijn ervaring is dat door gerichte oefening de motoriek van kinderen sterk kan verbeteren. Over het algemeen geldt wel: hoe jonger, hoe makkelijker dit gaat! Het zal niet altijd mogelijk zijn een motorische achterstand volledig in te halen. Kinderen verschillen nou eenmaal in aanleg en er zullen dus altijd verschillen bestaan in motorische vaardigheid tussen kinderen onderling. Om dit verschil kleiner te maken kunnen speelse oefeningen, bijvoorbeeld gericht op kracht, coördinatie en evenwicht, uitkomst bieden. Hiervoor kunt u de hulp inschakelen van een Motorisch Remedial Teacher, Kinderoefentherapeut of bijvoorbeeld Kinderfysiotherapeut.

Juiste sport

Daarnaast is het goed om te bepalen of voetbal de juiste sport is voor uw zoon. Het is goed mogelijk dat andere sporten beter passen bij zijn motorische mogelijkheden. Sport en bewegen moeten vooral plezierig zijn en het zou zonde zijn als hij het plezier verliest in sport door veel op de bank plaats te moeten nemen! Juist voor hem is het belangrijk om veel te spelen, zodat zijn motoriek vooruit zal gaan. Wellicht kan de gymleraar op school adviseren welke sporten bij hem passen en kunt u proeflessen volgen bij sportverenigingen in de buurt.

Showing 2 comments
  • Hetty Koenraads
    Beantwoorden

    Ik zou graag willen aanvullen dat diverse vormen van therapie met behulp van het paard heel goed zijn om balans, coördinatie, souplesse, spieropbouw en onafhankelijk spiergebruik te ontwikkelen. Op het paard worden vrijwel alle spieren van het lichaam getraind. Dit gebeurt op een zodanig speelse manier, dat kinderen het niet eens als therapie ervaren.

  • Amir
    Beantwoorden

    Als een club zulke jonge kinderen laat banken kun je beter overstappen naar een andere club met meer teams waar dus de lagere recreatieve teams ook in de kelderklassen uitkomen. Een club kan een speler ook nog dispensatie geven. Voor mijn zoon is het JO13 veld te groot en zou hij in het laagste team komen, dus rijpt hij nog een jaartje bij de JO11 waar hij in de selectie voetbalt.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0