Dochter claimt en slaapt niet in

Home / Vraag en antwoord / Dochter claimt en slaapt niet in

Dochter claimt en slaapt niet in

Claimgedrag

Ik ben een moeder van 2 dochters van 1 en bijna 3 jaar. Onze dochter van bijna 3 claimt mij enorm. Elke avond wilt ze dat ik bij haar blijf tot ze in slaapt valt en wanneer ze tussendoor wakker wordt en mij niet ziet raakt ze zacht gezegd overstuur. Ze krijst dan het hele huis bij elkaar. Het is geen huilen meer te noemen, ze lijkt echt om mij te smeken. Dit gaat natuurlijk door merg en been.

Heftige geboorte

Haar geboorte was erg heftig en uiteindelijk is ze ver over tijd met veel stress, weeën en andere heftige dingen met een keizersnede ter wereld gekomen. Vanaf dat moment huilde ze als ik haar niet vast hield. Ik heb alle adviezen opgevolgd. Even laten huilen, niet meteen pakken.. toch wel weer troosten.. bij je nemen.. etc. Maar ik was haar enige oplossing. Dus dan doe je dat want je ziet je kind niet graag verdrietig… 

Nog steeds slaapproblemen

Inmiddels is ze bijna 3 en is dit probleem er nog steeds. Ze gaat 2 dagen per week naar het kinderdagverblijf. Daar slaapt ze tussen de middag wel gewoon, een uurtje. Twee andere dagen gaat ze naar opa en oma. Hier slaapt ze amper… ze vraagt dan constant om mij… Inmiddels zijn mijn partner en vooral ik het einde zoek. Elke avond vaste rituelen helpen niet. Ze valt pas in slaap als ik minimaal een uur bij haar lig.

Laten huilen

Het consultatiebureau vertelde ons dat we haar maar moesten laten huilen.. desnoods moest ze overgeven.. dat moest allemaal niks uitmaken. Dat hoorde erbij.. nou 1 avond geprobeerd… dat was zacht uitgedrukt geen succes voor beide partijen niet… Wat kunnen wij nog meer doen? We weten het niet meer..

Ten einde raad

Bedankt voor je uitgebreide e-mail. Het is een indrukwekkend verhaal, ik kan mij goed voorstellen dat jullie je zorgen maken en ten einde raad zijn.

Gewenste gedrag

Bij het lezen van jouw e-mail rees bij mij direct de vraag: Hoe komt het dat je dochter van 3 op het kinderdagverblijf wel het gewenste gedrag laat zien? Wat doen zij daar, wat blijkbaar werkt voor haar? Het lijkt mij zinvol om dit nader te onderzoeken.

Radeloos en machteloos

Tevens komen jullie radeloosheid en machteloosheid naar voren. Het is in jullie situatie van groot belang dat jullie als ouders zorgen dat jullie het vol kunnen houden. Dit kun je doen door goed voor jezelf te zorgen en dat jullie energie buitenshuis opdoen. Ga vooral leuke dingen voor jezelf doen (of met z’n tweeën), klinkt cliché, maar mijn ervaring is dat veel ouders dit door drukte vergeten.

Onbewust bekrachtiging

Bij slaapproblemen bij kinderen wordt over het algemeen onbewust het ongewenste gedrag van het kind door de ouders bevestigd, waardoor bekrachtiging optreedt. Of dit in jullie geval ook zo is, kan ik moeilijk op basis van alleen deze e-mail inschatten. Een uitgebreider gesprek, eventueel aangevuld met huisbezoek kan een methode zijn om ouders verder te helpen bij het oplossen van dit soort problemen.

Omdat uit jouw mail naar voren komt dat jullie ten einde raad zijn, wil ik jullie adviseren om (professionele)hulp in te schakelen. Een eerste stap is naar de huisarts en via hem/haar een verwijzing naar een vorm van opvoedondersteuning voor het jonge kind. Bijvoorbeeld een orthopedagoog / kinder- en jeugdpsycholoog bij jullie in de buurt. Heel veel succes!

Kijk op Ontwikkeling
Kijk op Ontwikkeling
'Kijk op ontwikkeling' is een informatieve en onafhankelijke website over de algehele ontwikkeling van het kind, bestemd voor ouders, leerkrachten, professionals en of andere geïnteresseerden.

Leave a Comment

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen