Baby’s kunnen gedurende hun eerste levensjaren te maken krijgen met verschillende babykwaaltjes en verschijnselen. De kwaaltjes zijn vaak lastig en onschuldig, maar kunnen soms ook zeer ernstig zijn. Daarom is het van belang om tijdig medische hulp in te schakelen als jij je zorgen  maakt en bijvoorbeeld advies te vragen aan jouw huisarts. 

Welke babykwaaltjes en verschijnselen bestaan er allemaal en wat zijn de symptomen? Welke babykwaaltjes en verschijnselen zijn ernstig en moet direct medische hulp voor worden gezocht? Op deze pagina worden de meest voorkomende kwaaltjes en verschijnselen besproken.

_MG_6644

Overzicht babykwaaltjes en verschijnselen

Aften

Aften zijn kleine en ronde zweertjes in de mond (vaak op de tong en de wang), in principe ongevaarlijk en verdwijnen weer vanzelf. Aften zijn pijnlijk, vooral bij aanraking en het eten van (zuur) voedsel.

Bloed in de luier

Baby’s kunnen bloed hebben in de luier. Soms is dit onschuldig en ligt de oorzaak in bijvoorbeeld luieruitslag of harde ontlasting. Maak jij je zorgen en/of is de oorzaak onduidelijk en heeft jouw kind ook nog andere verschijnselen zoals veel huilen, koorts en diarree? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

Borstontwikkeling

Pasgeborenen kunnen de eerste weken na de geboorte opgezwollen borstklieren hebben. De zwelling wordt veroorzaakt door het hormoon oestrogeen van de moeder wat nog in het bloed circuleert en verdwijnt na een paar weken weer vanzelf.

Lees meer:

Buikpijn en darmkrampjes

Met name de eerste 3 maanden kunnen baby’s veel last hebben van darmkrampjes als gevolg van onrijpe darmpjes. De krampjes zijn in principe onschuldig, maar kunnen wel zeer pijnlijk zijn en tot veel huilen leiden en moedeloosheid van de ouders.

Lees meer:

Diarree

Diarree wordt over het algemeen veroorzaakt door bacteriën of een virus en kan het lichaam binnen dringen door bijvoorbeeld het eten van bedorven voedsel of besmet water. Diarree herken je door een waterige en dunne ontlasting en kan gevaarlijk zijn omdat jouw baby hierdoor kan uitdrogen.

Geboortevlekken

Veel baby’s worden geboren met geboorteplekken op het lichaam die meestal onschuldig zijn. Geboortevlekken zijn kleine of wat grotere roze of rode vlekken op de huid en kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar meestal op het gezicht en in de nek.  Bekende geboortevlekken zijn de ooievaarsbeet, aardbeienvlek, wijnvlek en mongolenvlek.

Geel zien

Een paar dagen na de geboorte kan het voorkomen dat de huid en het oogwit van de baby een paar weken geel ziet. Dit wordt veroorzaakt door een stof die tijdelijk te veel wordt uitgescheiden door de lever. Door veel te drinken en te plassen wordt deze (afval)stof weer verwijderd en zal de verkleuring weer verdwijnen.

Harde ontlasting en verstopping

Bij borstvoeding is het heel normaal dat een baby soms een paar dagen geen poepluier heeft, maar is het ook normaal als de baby negen poepluiers op een dag heeft. Bij harde ontlasting kan het kind pijn hebben, bloed hebben in de luier en last hebben van obstipatie. In sommige gevallen is medische hulp noodzakelijk.

Hik

De hik is ongevaarlijk en komt bij baby’s regelmatig voor. Baby’s kunnen onrustig en huilerig worden van de hik. Over het algemeen duurt de hik niet langer dan 15 minuten, maar kan soms ook langer aanhouden.

Hoofdbonken

Hoofdbonken en/of schudden met het hoofd komt veel voor bij baby’s. Het hoofdbonken gebeurt onbewust en is een manier om in slaap te komen voor  baby’s. Als kinderen zich bij het inslapen niet bezeren is het in principe onschuldig en kan het verschijnsel ook weer opeens uitdoven. Ben je ongerust over het hoofdbonken, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Koorts

Koorts is een afweerreactie van het lichaam en nodig om ziekten (bacteriën en virussen) te bestrijden en is dan ook vaak onschuldig. Maar let op, koorts kan ook een symptoom zijn van zeer ernstige aandoeningen! Wees extra alert als  jouw baby ook andere verschijnselen heeft zoals niet het willen drinken, slap is, ontroostbaar is, prikkelbaar is. Neem altijd direct contact op met de huisarts als je het niet vertrouwt. Bij baby’s van nog geen maand met koorts, is het sowieso verstandig om even te overleggen met de huisarts.

Lees meer:

Kort tongriempje

Het vliesje onder de tong wordt het tongriempje genoemd. Sommige baby’s worden geboren met een te strak of te kort tongriempje. Hierdoor kunnen problemen bij het voeden ontstaan, waardoor ook andere problemen kunnen ontstaan zoals het niet genoeg groeien van de baby of tepelkloven bij de moeder. Het is dan ook raadzaam om bij het vermoeden van een te kort tongriempje altijd de huisarts raad te plegen.

Luieruitslag

Luieruitslag herken je aan rode en geïrriteerde billetjes en soms zelfs bloed door de beschadigde huid. De luieruitslag komt doordat de huid geïrriteerd en ontstoken raakt van een natte of vieze luier en is goed te verhelpen door goede hygiëne, veel verschonen, de huid insmeren met speciale zalfjes. In sommige gevallen kan de oorzaak ook een schimmelinfectie zijn en is het nodig om de huisarts in te schakelen.

Nauw voorhuidje

Op het moment dat de voorhuid van de penis niet of gedeeltelijk kan worden teruggeschoven over de eikel spreekt men van een vernauwde voorhuid. Alle pasgeboren jongetjes hebben een verkleefde voorhuid (de binnenkant van de voorhuid is dan vastgeplakt aan de eikel) en is het dus normaal dat de eikel niet teruggeschoven kan worden. Deze verkleving verdwijnt over het algemeen vanzelf voor de leeftijd van 3 jaar. Is dit niet het geval of maak jij je zorgen over de ontwikkeling neem dan contact op met de huisarts.

Oorpijn

Oorpijn veroorzaakt een kloppende of stekende pijn in en/of rond het oor en wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking van het middenoor. Bij oorontsteking kan de baby koorts hebben en kan er (bloederig) vocht uit het oor lopen. Over het algemeen gaat de oorontsteking vanzelf over. Als je het niet vertrouwt, de koorts lang aanhoudt, jouw kind vaak oorontsteking heeft, neem dan altijd contact op met de huisarts.

Opgezette lymfeklieren

Opgezette lymfeklieren kan je voelen aan een verdikking en/of een rij van bobbeltjes vaak in de nek van het kind en is een normaal verschijnsel. De lymfklieren zijn onderdeel van ons afweersysteem en zorgen ervoor dat ziekteverwerkers zoals bacteriën en virussen onschadelijk worden gemaakt.

Reflux

Bij reflux vloeit de maaginhoud weer terug in de slokdarm en soms in de mond en luchtwegen. Het terugvloeien van voedsel wordt veroorzaakt door een nog niet volledig ontwikkelde sluitspier tussen de maag en de slokdarm. Reflux kan zeer vervelend en pijnlijk zijn voor baby’s  en invloed hebben op huilen, slapen en het totale humeur.

Scheef hoofdje en voorkeurshouding

Doordat baby’s tijdens de slaap vaak in één houding liggen, hun hoofd niet draaien tijdens de slaap en vaak een voorkeurshouding hebben ontwikkeld, kan een ‘afgeplat hoofdje’ ontstaan. Dit komt omdat de schedel nog erg zacht is. Over het algemeen is dit onschuldig, maar is cosmetisch gezien niet altijd even mooi.

Scheelzien en lui oog

Scheelzien is een normaal verschijnsel binnen de ontwikkeling en zie je vaak bij baby’s tot 3 maanden. Als het na 3 maanden nog steeds regelmatig voorkomt kan een stoornis ten grondslag liggen en is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Een lui oog ontstaat door een slecht gezichtsvermogen van één of beide ogen.

Spugen

Spugen bij baby’s na een voeding is een heel normaal verschijnsel. Soms kan er echter meer aan de hand zijn zoals een allergie of infectie en is medische hulp noodzakelijk.

Tandjes

Na het eerste halfjaar komen vaak de eerste tandjes door bij baby’s. Baby’s kunnen flink last ondervinden van het doorkomen van de eerste tandjes. Baby’s huilen vaker, slapen en eten minder goed en kunnen hangerig zijn. Ook kwijlen zij vaak veelvuldig en vinden zij het prettig om ergens op te bijten.

Veel huilen

Huilen bij baby’s is een heel normaal verschijnsel. Dit is een manier van communiceren en op deze manier geven zij hun gevoelens en behoeften aan. Denk hierbij aan honger, pijn, slaap, genegenheid. Als jouw baby abnormaal huilt, heel veel huilt en/of als jij er doorheen zit of zorgen maakt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts.

Lees verder over veel huilen

Verkoudheid

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en is in principe onschuldig.  Wel is het lastig doordat de baby een verstopte neus heeft en het voeden en slapen hierdoor bijvoorbeeld lastig gaat.

Lees meer:

Kinderziekten en aandoeningen

Zie ook de pagina over kinderziekten en aandoeningen.

Let op: Sommige babykwaaltjes en verschijnselen zijn zeer ernstig en is het noodzakelijk om direct medische hulp in te schakelen.  Ga daarom niet alleen af op de informatie van deze website of andere websites en neem bij zorgen altijd direct contact op met jouw huisarts!

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0