Zindelijkheidsproblemen dreumes en peuter

In Nederland worden kinderen over het algemeen zindelijk tussen de 2 en 3 jaar. Zindelijkheid ’s nachts komt ongeveer een half jaar tot een jaar later dan zindelijkheid overdag. Kinderen worden in principe zindelijk op het moment dat zij hier lichamelijk en mentaal rijp voor zijn.

Voor zindelijkheid is over het algemeen geen speciale training nodig. Wel kan de omgeving zo worden ingericht dat zindelijkheid wordt gestimuleerd. Problemen ontstaan vaak door de manier waarop ouders omgaan met de zindelijkheid, een angstige ervaring van het kind rondom het poepen en/of een stressvolle periode of gebeurtenis.

sociaal emotionele ontwikkeling dreumes nee is nee

Wat kan je doen bij zindelijkheidsproblemen dreumes en peuter?

Rijpheid voor zindelijkheid

Rijpheid zindelijkheid

Wanneer zijn kinderen rijp om zindelijk te kunnen worden? Kinderen moeten allereerst lichamelijk (blaas en zenuwstelsel) voldoende gerijpt zijn. Kinderen zijn mentaal gerijpt als zij interesse tonen in de wc of het potje, ook begrijpen waar deze voor dienen en als zij kleine opdrachtjes kunnen uitvoeren op het gebied van zelfredzaamheid (bijvoorbeeld aan- en uitkleden).

Mijlpalen in de ontwikkeling van zindelijkheid

Mijlpalen

Wanneer zijn kinderen gemiddeld zindelijk voor urine en voor ontlasting overdag en ‘s nachts? Kijk naar de verschillende  schema’s met percentages wanneer kinderen op een bepaalde leeftijd zindelijk zijn voor urine en ontlasting.

Tips om zindelijkheid te stimuleren

Tips

Hoe kan je zindelijkheid bij je dreumes of peuter stimuleren? Lees het artikel:

Welke professionals bieden ondersteuning?

Ondersteuning

Er bestaan verschillende deskundigen (disciplines) die ondersteuning kunnen bieden bij dreumesen en peuters met lastig gedrag:

  • Huisarts

Let op: Tussen de deskundigen kan een groot verschil in ervaring en kennis op het gebied van zindelijkheidsproblemen bij dreumesen en peuters. Het is daarom raadzaam om navraag te doen naar de ervaring en kennis van de desbetreffende deskundige!

Zoek een professional bij jou in de buurt
Stel jouw vraag aan onze professionals (of kijk in het forum)

Let op: Heb je vragen over de zindelijkheid van je dreumes of peuter, maak je je zorgen of ben je op zoek naar extra begeleiding en tips? Neem dan gerust contact op met één van de deskundigen van Kijk op Ontwikkeling of een deskundige bij jou in de buurt. 

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen