Hulp bij slaapproblemen dreumes en peuter

Bijna alle ouders krijgen vroeg of laat te maken met een dreumes of peuter die niet wil gaan slapen, steeds weer uit bed komt, niet doorslaapt of heel vroeg wakker is. Wat zijn de redenen of oorzaken voor slaapproblemen en hoe lossen we deze slaapproblemen op? Welke vormen van slaapproblemen dreumes en peuter bestaan er? Hoeveel slaap heeft een kind eigenlijk nodig? Waar vind ik professionele hulp voor slaapproblemen van mijn dreumes of peuter?

Slaapproblemen komen veel voor bij mensen en zijn heel normaal bij jonge kinderen. Net als bij volwassenen zijn de problemen vaak het gevolg van nawerkende onrust en spanningen van overdag. Ondanks dat er niet één duidelijke oplossing bestaat, kan je als ouder veel doen om de slaapproblemen van je kind aan te pakken. Gelijk verder lezen over hoe je slaapproblemen bij je kind kan aanpakken? Lees het stappenplan ‘Hulp bij slaapproblemen’ en het stappenplan ‘Welke therapeut voor slaapproblemen kind’. In het boek Slaap! Voor dreumes en peuter staan veel praktische tips hoe je als ouder de slaapproblemen van je kind kan aanpakken.

Boekentips slaapproblemen kinderen 1,2 en 3 jaar: 

  1. Het baby en peuter slaapboek, M. Stapper
  2. Slaap! Voor dreumes en peuter, S. Willekes
  3. Slaap kindje slaap, E. Estivill
  4. Slaapproblemen bij kinderen, F. Boer
  5. Peutermama’s, S. Pypaert
  6. Wolfje wil niet gaan slapen, J. Lindley

Uitgelicht:

Wolfje wil niet gaan slapen: Een boekje die je voor het slapen gaan met je kind kan lezen. Goed in te passen als onderdeel van het bedritueel.

Tips slaapproblemen dreumes en peuter

Slaapproblemen bij kinderen kunnen op verschillende manieren tot uiting komen. De meest voorkomende problemen rondom slapen die ouders tegen komen zijn;

  • Niet willen gaan slapen
  • Steeds weer uit bed komen
  • Niet door kunnen slapen
  • Vroeg wakker worden.

Hoe pak je slaapproblemen bij dreumesen en peuters aan? Lees de tips over slaapproblemen bij kinderen:

Lees ook: het artikel over de meest voorkomende slaapproblemen bij dreumesen en peuters en het stappenplan hoe deze verschillende slaapproblemen bij dreumesen en peuters aangepakt kan worden.

Oorzaken slaapproblemen dreumes en peuter

Omdat jonge kinderen gedurende de dag veel nieuwe indrukken opdoen en moeten verwerken en op deze leeftijd veel ‘fasegebonden’ problemen voorkomen, komen in deze leeftijdsfase relatief veel slaapproblemen bij kinderen voor. Wat zijn de mees voorkomende oorzaken van slaapproblemen bij dreumesen en peuters?

  • Lichamelijke ongemakken, medische oorzaken
  • Te veel prikkels vlak voor het slapen gaan, te veel indrukken gedurende de dag
  • Nog niet moe zijn of juist oververmoeid
  • Scheidingsangst of verlatingsangst
  • Nachtelijke angsten en nachtmerries
  • Protestgedrag oftewel het ‘eigen willetje’

Tips nachtelijke angsten, verlatingsangst en protestgedrag

Lees ook hoe je kinderen helpt die slaapproblemen hebben als gevolg van:

Lees ook: Het artikel over de oorzaken en redenen van slaapproblemen bij dreumesen en peuters.

Hoeveel slaap heeft een dreumes of peuter nodig?

  • 2 jaar: 12 – 14 uur slaap per 24 uur (inclusief het middagslaapje)
  • 3 jaar: 11 – 13 uur slaap per 24 uur (inclusief het middagslaapje)
  • 4 jaar: 10 – 12 uur slaap per 24 uur

Let op: Alle kinderen zijn anders en de behoefte van slaap verschilt dan ook van kind tot kind. Slaapgebrek kan je het best overdag beoordelen. Jouw kind heeft waarschijnlijk voldoende geslapen als hij overdag actief en opgewekt is en zich goed kan concentreren.

Waarom slapen we eigenlijk?

Over de precieze functie van slaap zijn in de literatuur veel verschillende meningen van deskundigen te vinden. De meest simpele functie van slaap is: uitrusten. Het lichaam is slap, maar de hersenen zijn actief en verwerken en ordenen de dingen die overdag zijn gebeurd. Gebeurtenissen worden in herinneringen omgezet en het geheugen wordt bijgewerkt. Hierdoor ben je als mens weer voorbereidt op het goed en logisch kunnen denken overdag. Door slaapgebrek wordt men minder alert, meer prikkelbaar en neemt de kans op ruzie en depressie toe. Bij kinderen kan dit zich uiten in meer huilen, hangerig zijn, niet lekker willen spelen, slechte concentratie en bijvoorbeeld een kort lontje.

Hulp en ondersteuning slaapproblemen

Werken de algemene tips en strategieën voor het aanpakken van slaapproblemen bij je dreumes of peuter onvoldoende? Ben je op zoek naar meer hulp en ondersteuning? Gebruik de stappenplannen hieronder omschreven of neem contact op met het team van Kijk op Ontwikkeling.

  1. Stappenplan: Hulp bij slaapproblemen kind
  2. Stappenplan: Welke therapeut voor slaapproblemen kind

Therapeut vinden?

Kijk in het overzicht welke verschillende zorgaanbieders ondersteuning bieden aan dreumesen en peuters met slaapproblemen. Kijk vervolgens op de zorgkaart voor kinderen voor een therapeut bij jou in de buurt.

Boeken die je gelezen moet hebben:

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0