Slaapproblemen bij dreumesen en peuters

Slaapproblemen bij dreumesen en peuters. Bijna alle ouders krijgen vroeg of laat te maken met een dreumes of peuter die niet wil gaan slapen, steeds weer uit bed komt, niet doorslaapt of heel vroeg wakker is. Wat zijn de redenen voor slaapproblemen en hoe lossen we deze slaapproblemen op?

Slaapproblemen komen veel voor bij mensen en zijn heel normaal bij jonge kinderen. Net als bij volwassenen zijn de problemen vaak het gevolg van nawerkende onrust en spanningen van overdag. Ondanks dat er niet één duidelijke oplossing bestaat, kan je als ouder veel doen om de slaapproblemen van je kind aan te pakken.

sociaal emotionele ontwikkeling dreumes nee is nee

Wat kan je doen bij slaapproblemen dreumes en peuter?

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Hoeveel slaap nodig?

  • 2 jaar: 12 – 14 uur slaap per 24 uur (inclusief het middagslaapje)
  • 3 jaar: 11 – 13 uur slaap per 24 uur (inclusief het middagslaapje)
  • 4 jaar: 10 – 12 uur slaap per 24 uur

Waarom slapen we eigenlijk?

Over de precieze functie van slaap zijn in de literatuur veel verschillende meningen van deskundigen te vinden. De meest simpele functie van slaap is: uitrusten. Het lichaam is slap, maar de hersenen zijn actief en verwerken en ordenen de dingen die overdag zijn gebeurd. Gebeurtenissen worden in herinneringen omgezet en het geheugen wordt bijgewerkt. Hierdoor ben je als mens weer voorbereidt op het goed en logisch kunnen denken overdag. Door slaapgebrek wordt men minder alert, meer prikkelbaar en neemt de kans op ruzie en depressie toe. Bij kinderen kan dit zich uiten in meer huilen, hangerig zijn, niet lekker willen spelen, slechte concentratie en bijvoorbeeld een kort lontje.

Let op: Alle kinderen zijn anders en de behoefte van slaap verschilt dan ook van kind tot kind. Slaapgebrek kan je het best overdag beoordelen. Jouw kind heeft waarschijnlijk voldoende geslapen als hij overdag actief en opgewekt is en zich goed kan concentreren.

Oorzaken van slaapproblemen

Oorzaken

Omdat jonge kinderen gedurende de dag veel nieuwe indrukken opdoen en moeten verwerken en op deze leeftijd veel ‘fasegebonden’ problemen voorkomen, komen in deze leeftijdsfase relatief veel slaapproblemen bij kinderen voor. Wat zijn de mees voorkomende oorzaken van slaapproblemen bij dreumesen en peuters?

Lees ook: Het artikel over de oorzaken en redenen van slaapproblemen bij dreumesen en peuters.

Vormen van slaapproblemen

Vormen

Slaapproblemen bij kinderen kunnen op verschillende manieren tot uiting komen. Wat zijn de meest voorkomende problemen rondom slapen die ouders tegen komen?

Lees ook: het artikel over de meest voorkomende slaapproblemen bij dreumesen en peuters en het stappenplan hoe deze verschillende slaapproblemen bij dreumesen en peuters aangepakt kan worden.

Tips bij slaapproblemen

Tips

Hoe kunnen slaapproblemen bij dreumesen en peuters aangepakt worden? Lees alle tips en strategieën voor de verschillende vormen en oorzaken van slaapproblemen.

Lees ook: het artikel over de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen en het artikel over de meest voorkomende vormen van slaapproblemen bij dreumesen en peuters. 

Ondersteuning en hulp

Zorgaanbieders

Kijk in het overzicht welke verschillende zorgaanbieders ondersteuning bieden aan dreumesen en peuters met slaapproblemen. Er bestaan veel verschillende zorgaanbieders. Welke zorgaanbieder heb je nodig voor welk probleem?

Kinderzorgkaart

Kijk op de Kinderzorgkaart van Kijk op Ontwikkeling voor een zorgaanbieder bij jou in de buurt. Verschillende zorgaanbieders bieden ondersteuning aan dreumesen en peuters met slaapproblemen.

Stel je vraag

Stel je vraag over slaapproblemen bij dreumesen en peuters aan één van de professionals van Kijk op Ontwikkeling. Of kijk of jouw vraag al eerder is beantwoord.

Let op: Tussen de zorgaanbieders kan een groot verschil in ervaring en kennis op het gebied van slaapproblemen bij dreumesen en peuters. Het is daarom raadzaam om navraag te doen naar de ervaring en kennis van de desbetreffende deskundige!

Let op: Ben je als ouder radeloos door de slaapproblemen van jouw dreumes of peuter? Neem dan contact op met één van de professionals van Kijk op Ontwikkeling of vind een zorgaanbieder bij jou in de buurt via de Kinderzorgkaart.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen