Laat lopen dreumes

De wereld van de dreumes wordt letterlijk vergroot op het moment dat het kan lopen. Over het algemeen kunnen de meeste kinderen tussen de 12 en 18 maanden zelfstandig lopen. Maar wat als je kind zich langzamer dan leeftijdsgenootjes ontwikkelt? 

Alle kinderen ontwikkelen zich op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Je hebt kinderen die zich motorisch snel en langzaam ontwikkelen. Als er geen lichamelijke oorzaken zijn, zullen de meeste kinderen voor het tweede levensjaar lopen. Op het moment dat het kind zich op meerdere motorische vlakken en/of andere ontwikkelingsgebieden anders of langzamer ontwikkelt, kan dit een reden voor zorg zijn.

sociaal emotionele ontwikkeling dreumes nee is nee

Wat kan je doen als jouw dreumes nog niet kruipt?

Tips om het lopen en de motoriek te stimuleren

Tips

Hoe kan je het lopen stimuleren bij jouw kind? Lees het artikel:

Lees ook: de leukste speeltips voor dreumes en peuter om spelenderwijs de motoriek te stimuleren.

wanneer gaat mijn kind zelfstandig lopen?

Mijlpalen

Wanneer gaan kinderen lopen en welke andere motorische mijlpalen zijn te onderscheiden? Kijk op de volgende pagina voor verschillende schema’s:

Let op: de leeftijd waarop de mijlpalen worden bereikt zijn gemiddelden en er kunnen grote verschillen bestaan tussen kinderen.

Wanneer moet ik mij zorgen maken over de motorische ontwikkeling?

Signalen problemen

Kijk in het schema signalen belemmerde motorische ontwikkeling 0 – 2 jaar of jouw kind zich op een normale manier ontwikkelt en/of er een reden voor zorg is en ondersteuning of advies van een professional noodzakelijk is.

Let op: De signalen hoeven niet direct een reden tot zorg zijn, omdat alle kinderen zich op hun eigen manier en tempo ontwikkelen, maar geven wel een indicatie.

Welke professionals bieden ondersteuning?

Ondersteuning

Er bestaan verschillende deskundigen (disciplines) die ouders kunnen ondersteunen met hun baby die niet of laat gaat rollen, draaien, tijgeren, kruipen, optrekken, lopen en/of bijvoorbeeld reiken en grijpen.

  • Huisarts
  • Jeugdverpleegkundige / jeugdarts consultatiebureau
  • Kinderarts
  • Ergotherapeut
  • Kinderfysiotherapeut
  • Kinderoefentherapeut

Let op: Tussen de deskundigen kan een groot verschil in ervaring en kennis bestaan op het gebied van de motoriek van baby’s. Het is daarom raadzaam om navraag te doen naar de ervaring en kennis van de desbetreffende deskundige!

Zoek een professional bij jou in de buurt
Stel jouw vraag aan onze professionals (of kijk op het forum)

Zorgen om de motorische ontwikkeling van jouw dreumes of peuter? Neem gerust contact op met één van de professionals van Kijk op Ontwikkeling en/of een andere professional bij jou in de buurt. 

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen