Eetproblemen dreumes en peuter

Veel ouders van een dreumes of peuter krijgen te maken met perioden waarin hun kind moeilijk of heel weinig eet. Waar de meeste baby’s in het eerste jaar nog zonder problemen alle soorten voedsel in hun mondje stoppen, gaan kinderen tussen de 1 en 2 jaar opeens minder eten.

Over het algemeen zijn grote zorgen over het eetgedrag niet nodig. Kinderen van deze leeftijd hebben ten opzichte van een volwassen persoon maar een beperkte hoeveelheid voedsel nodig en groeien veel minder hard dan in de babytijd. Toch kan je je als ouders afvragen waarom je kind zo slecht eet, of het niks te kort komt en hoe je ervoor kan zorgen dat het kind meer gaat eten.

sociaal emotionele ontwikkeling dreumes nee is nee

Wat kan je doen bij eetproblemen dreumes en peuter?

Hoeveel voedsel heeft een kind nodig?

Hoeveel voedsel

In principe geldt: Een kind krijgt qua hoeveelheid voedsel (calorieën) voldoende binnen, als het niet afvalt en volgens de groeicurve goed doorgroeit. Ook kan je over het algemeen aannemen dat het kind voldoende eet als het er gezond uit ziet en vrolijk en levenslustig is.

Oorzaken eetproblemen

Oorzaken

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van eetproblemen bij kinderen? Lees het artikel:

Tips bij eetproblemen

Tips

Hoe zorg je ervoor dat de maaltijden een gezellig moment van de dag worden? Lees het artikel:

Welke professionals bieden ondersteuning?

Ondersteuning

Er bestaan verschillende deskundigen (disciplines) die ondersteuning kunnen bieden bij dreumesen en peuters met eetproblemen:

  • Diëtist
  • Kinder- en jeugdpsycholoog

Let op: Tussen de deskundigen kan een groot verschil in ervaring en kennis op het gebied van eetproblemen bij dreumesen en peuters. Het is daarom raadzaam om navraag te doen naar de ervaring en kennis van de desbetreffende deskundige!

Zoek een professional bij jou in de buurt
Stel jouw vraag aan onze professionals (of kijk in het forum)

Let op: Maak jij je als ouder zorgen over het eetgedrag van jouw kind en kan je wel wat tips en ondersteuning gebruiken om jouw kind meer en gezonder te laten eten? Neem dan contact op met één van de deskundigen van Kijk op Ontwikkeling of een deskundige bij jou in de buurt. 

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen